‘Warmste decennium ooit’ volgens VN-klimaatrapport

Uitzonderlijk heet, zo omschrijft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) de periode tussen 2010 en 2019. Volgens de gespecialiseerde VN-organisatie was het voorbije decennium het warmste ooit.

In zijn jaarlijkse State of the Global Climate-rapport schetst de WMO geen al te fraai beeld over de klimaatopwarming. De gemiddelde jaartemperaturen lagen tussen 2010 en 2019 ongeveer 1,1 graden Celsius boven het gemiddelde tijdens de pre-industriële periode. De aarde schuift zo steeds dichter aan tegen de grens van 1,5 graden.

Als we die kaap ronden, zal dat tot dramatische effecten leiden. Het gaat dan om extreme weersomstandigheden en het verlies van vitale ecosystemen, zoals het verdwijnen van koraalriffen. Sommige gevolgen zijn nu al voelbaar. Dit jaar werden we bijvoorbeeld al geconfronteerd met extreme droogte, hittegolven en overstromingen.

Recordjaar

2019 zal volgens de onderzoekers ook te boek staan als het tweede of derde warmste jaar ooit. Gedurende anderhalve maand hadden de oceanen te kampen met ongebruikelijk warme temperaturen. Het zeeniveau bereikte opnieuw een recordhoogte, terwijl de hoeveelheid ijs in de Antarctische Oceaan op een minimum ligt.

Vorige week kwamen de Verenigde Naties nog met een rapport over de productie van fossiele brandstoffen. Die ligt veel hoger dan aanvaardbaar om de klimaatopwarming onder de 1,5 graden te houden. Vooral de steenkoolindustrie is een boosdoener.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20