Kleine bioscopen weigeren te sluiten: is burgerlijke ongehoorzaamheid tegen sluiting cultuur in de maak?

Na de Waalse bioscoopgroep Les Grignoux laten nu ook verscheidene kleine Brusselse cinemacomplexen weten dat ze zondag open blijven, ondanks de verplichte sluiting die het Overlegcomité vanaf die dag oplegt.

Het gaat om de cinema’s Galeries, Palace, Kinograph en Vendome. Ook Quai10 in Charleroi sluit zich aan. De uitleg is telkens dezelfde: omdat het Overlegcomité geen wetenschappelijke uitleg kon geven waarom de cultuursector grotendeels wel en de horeca niet moet sluiten, vinden ze de maatregel onterecht.

“Vertrouwen is gebroken”

“Het vertrouwen is gebroken”, schrijven ze in een gezamenlijke mededeling. “We vernamen tot onze ontzetting dat de belangrijkste (en enige!) maatregel van het Overlegcomité om te anticiperen op de volgende virusgolf zou bestaan in het sluiten van de volledige culturele sector.”

“Geconfronteerd met deze maatregel die wij niet meer begrijpen, hebben Galeries en Palace, Kinograph, Vendome, Quai10 en Grignoux – wij hopen dat andere zullen volgen – besloten om ook na zondag 26 december open te blijven.”

Volgens de bioscopen wordt de beslissing van het Overlegcomité “door niets gerechtvaardigd” en hebben ze ook steun gekregen van deskundigen “die deze beslissing eveneens ondoeltreffend achten”.

De Facebookpost van de Brusselse bioscoop Galeries

Groen

Opmerkelijk is dat ook de groene fractie in de Kamer (Ecolo-Groen) vraagt om de geplande sluiting van de cultuursector terug te draaien. De groene partijen zitten nochtans in de federale meerderheid.

De partij Groen richt ook haar pijlen op Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), tevens minister van Cultuur. “Onze minister van cultuur Jambon heeft blijkbaar harder gevochten voor de horeca dan voor zijn sector”, twittert Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20