Alweer nieuwe verstrengingen, alweer is de cultuur- en eventsector de dupe

Na afloop van het jongste Overlegcomité was de kritiek vanuit de cultuursector harder dan ooit. En terecht: er is geen enkel bewijs dat de cultuursector tot meer besmettingen leidt. De sector reageert dan ook verslagen, en vol onbegrip op de maatregelen.

De eerste reactie op de sluiting van de gehele cultuursector kwam van viroloog Marc Van Ranst. In het VRT-journaal voorafgaand aan de persconferentie gaf hij al aan dat de sluiting van evenementen een rare beslissing was, die niet door experten werd gevraagd. Integendeel zelfs: in het advies van de GEMS-expertengroep staat zwart op wit dat in deze fase de sector kan blijven werken zoals ze deed. Bij VTM was eenzelfde verhaal te horen bij Steven Van Gucht, die zelf in de GEMS zetelt.

Nattevingerwerk

Ook vanuit de cultuursector kan de beslissing op weinig begrip rekenen; vooral omdat die zonder enige onderliggende redenering gebeurt. Het lijkt puur nattevingerwerk van een zwalpende regering, die koste wat kost nieuwe maatregelen wou nemen.

Regisseur Jan Verheyen reageerde in het VTM-journaal dan ook terneergeslagen. Zijn nieuwe film ging gisteren in première, voorlopig de enige vertoning. “We hadden dit niet zien aankomen. Het enige dat we vragen is een soort van logica. Ik probeer de beslissing te begrijpen, maar die was alleszins niet gevraagd door experten. Ik gun mensen hun trouwfeest en ik gun de horeca het van deze cruciale periode te kunnen open blijven, maar hier kan je toch moeilijk een logische lijn in vinden?”

U volgt de maatregelen? U gaat dicht

Ook op Twitter regende het kritiek voor de maatregel, en bij uitbreiding voor het volledige coronabeleid wat de cultuursector betreft. Onder meer komiek Bert Kruismans hekelt de constante maatregelen. Op zich toont hij begrip, maar de sluiting nu is wel de druppel.

Naast Bert Kruismans toont ook Stany Crets, die fungeert als woordvoerder voor de cultuursector, zich hard tegenover de beslissing. In het verleden vroeg hij al het ontslag van Jan Jambon (N-VA) als Vlaams minister voor Cultuur, die zich te weinig opwerpt als een beschermer van de sector. Nu richt hij zich tot de federale regering.

Meer