Kinepolis: ‘Bioscopen klaar voor heropening in zomer’

‘Bioscopen zijn een manier om het beperkte vrijetijdsaanbod deze zomer uit te breiden.’ Dat zegt Eddy Duquenne, de topman van Kinepolis.

Zullen gezinnen tijdens de zomervakantie vaker naar de bioscoop gaan om de coronazorgen even te vergeten? Als het van Eddy Duquenne, de CEO van Kinepolis afhangt, alvast wel. Hij wijst in de kwartaalupdate van de bioscoopgroep op twee voordelen: een bioscoop is dicht-bij-huisentertainment en is een controleerbare omgeving, waar de bewegingen van de klanten relatief voorspelbaar zijn.

CEO Duquenne zegt dat Kinepolis een protocol klaar heeft om bezoekers en medewerkers bij de heropening van de zalen te beschermen, zonder nog details te geven. Die moeten eerst met de overheden besproken worden. In België is nog niet beslist wanneer de bioscopen weer open mogen. Een cruciale kwestie wordt hoeveel zitjes er per bioscoopzaal vrijgehouden moeten worden. ‘De vraag blijft wanneer de cinema’s weer open mogen en wie er dan in zo’n zaal wil gaan zitten’, zeggen de KBC-analisten in een eerste reactie.

Vrijwillige loonsvermindering

Kinepolis (111 cinemacomplexen in negen landen) sloot midden maart zijn bioscopen in alle landen waar het actief is. De financiële impact van de coronacrisis op Kinepolis zal ‘ernstig’ zijn, maar de bioscoopgroep zegt nog geen inschatting te kunnen maken voor het hele jaar. Er zijn maatregelen genomen om de kosten te verlagen. Zo leverde het management een inspanning via vrijwillige loonsverminderingen of uitgestelde betaling. De groep stelde de aandeelhouders voor om geen dividend uit te keren.

Alle investeringen die niet dringend zijn of waartoe nog geen engagement was aangegaan, werden stopgezet. Lopende investeringen in nieuwbouwprojecten in Haarlem en Leidschendam (Nederland) lopen wel door. ‘Aan het begin van de Covid-19-pandemie beschikte Kinepolis over bijna 70 miljoen euro liquide middelen en een kredietlijn van 120 miljoen euro. Kinepolis beschikt zodoende, dankzij de genomen maatregelen, over voldoende liquide middelen om deze crisis het hoofd te bieden’, zegt de groep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20