Kazachstan voert druk op energieslurpende cryptominers op: 193 miljoen dollar aan apparatuur is in beslag genomen

Kazachstan neemt 193 miljoen dollar aan materiaal in beslag van cryptominers. Het land treedt in toenemende mate op tegen het minen van crypto vanwege de heersende energiecrisis. Door de lage elektriciteitsprijzen werd het Aziatische land een topbestemming voor cryptomining, wat leidde tot elektriciteitstekorten.

De Kazachstaanse overheid maakte vandaag bekend dat het recentelijk 106 “grijze” Bitcoin-mijnbouwbedrijven heeft gesloten. De illegale activiteiten van deze bedrijven zouden een bedreiging vormen voor de economische veiligheid van het land, vanwege de risico’s op stroomstoringen en elektriciteitstekorten. Verschillende miners zouden zich daarnaast illegaal op het stroomnetwerk hebben aangesloten, waartegen nu verschillende strafzaken lopen. 

Belastingontduiking

55 mijnbouwbedrijven zouden vrijwillig ermee hebben ingestemd om hun activiteiten onmiddellijk te stoppen. De overige 51 bedrijven zijn gedwongen gestopt en worden verdacht van belastingontduiking en het opereren zonder vergunning.

Volgens de regering vertegenwoordigt het in beslag genomen materiaal in totaal zo’n 193 miljoen dollar. Een groot deel van de apparatuur zou aangevoerd zijn uit China, Zuid-Korea, Singapore en Turkije, aldus Kazachstaanse overheid.

Opvallend is dat Bolat Nazarbajev, de broer van de voormalig president, betrokken bleek te geweest zijn bij de illegale mijnbouw. Hij wordt nu door de autoriteiten beschuldigd van betrokkenheid bij zakelijke praktijken die “een bedreiging vormen voor de economische veiligheid van het land”. 

Ook de voorzitter van Central Asian Electric Power Corp., Alexander Klebanov, bleek belangen te hebben bij de verboden praktijken.

Vlucht uit China

Toen China vorig jaar het minen van crypto de oorlog verklaarde, vluchtte een groot deel van de bedrijven naar de VS en Kazachstan. Het Aziatische land werd plotseling het op één na populairste land voor Bitcoin-mijnbouwers. De Kazachstaanse regering schat in dat crypto-mining zo’n 8 procent van de elektriciteitscapaciteit van het land opeist. 

Een energiecrisis, stijgende brandstofprijzen en een toenemend debat over de impact op het milieu hebben geleid tot meer toezicht van de overheid. Een vlucht naar nucleaire energie moet meer stroomcapaciteit opleveren. De dreiging op de stroomvoorziening van Kazachstan is niet enkel toe te schrijven aan cryptominers. De energie-infrastructuur van het land is sterk verouderd.

(evb)

Meer