Kan de olieprijs stijgen tot 100 dollar per vat?

Nu de vaccinatiecampagnes in uiteenlopende landen op kruissnelheid komen, heropenen de economieën met mondjesmaat. Dat heeft onder meer een impact op de olieprijs. Die is de afgelopen maanden stevig gestegen. Maar hoe sterk kan de prijs nog stijgen?

Waarom is dit belangrijk?

De olieprijzen zijn een belangrijke indicator om aan te tonen hoe het gesteld is met de wereldwijde economie. Tijdens de coronacrisis is de prijs fors gezakt omdat veel bedrijven en handelszaken tijdelijk de deuren moesten sluiten. Voorts was er ook minder vraag naar tal van producten. Nu de economische bedrijvigheid met mondjesmaat aantrekt, stijgt ook de olieprijs.

De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee is sinds het dieptepunt tijdens de coronapandemie (21 april) gestegen van 9,1 tot 75,6 dollar vandaag. Dat is een stijging van maar liefst 730 procent. De prijs van een vat WTI-olie was zelfs even negatief tijdens de coronacrisis. Heel even kreeg je 37 dollar als je een vat van de Amerikaanse aardolie kocht. Intussen is de prijs opnieuw gestegen tot 75,1 dollar.

Evolutie Brent-olie – Bron: macrotrends.net

Tot 80 dollar per vat in het derde kwartaal

Dat de olieprijs opnieuw in de lift zit, komt als geen verrassing voor de analisten. Ze schrijven de prijsstijging toe aan verschillende factoren, waaronder de uitrol van de vaccinatiecampagnes, het versoepelen van de coronamaatregelen en massale productieverminderingen door OPEC- en niet-OPEC-landen.

De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht dat de prijs voor een vat Brent-olie in het derde kwartaal kan oplopen tot 80 dollar per vat, “met potentiële pieken ver boven dat niveau naarmate de vraag toeneemt.” Concurrent JP Morgan verwacht dan weer dat de prijzen voor ruwe olie in de laatste drie maanden van het jaar “beslissend” zullen doorbreken tot 80 dollar.

De analisten van Bank of America gaan nog een stapje verder en sluiten niet uit dat de prijs van een vat Brent-olie in de zomer van 2022 kan stijgen tot 100 dollar.

De drie belangrijkste prognosebureaus ter wereld – de OPEC, het Internationaal Energieagentschap en de U.S. Energy Information Administration – verwachten dat het vraaggestuurde herstel in de tweede helft van 2021 zal versnellen.

Enkele hindernissen

Tamas Varga, olie-analist bij PVM Oil Associates, zei in een reactie aan CNBC dat de wereldwijde en regionale olievoorraden tot nu toe dit jaar zijn gedaald, wat de olieprijzen heeft ondersteund. “Deze trend zal de rest van het jaar aanhouden,” voegde hij eraan toe.

In het interview merkte hij wel op dat de Federal Reserve een belangrijke impact kan hebben op de olieprijs. “Een plotse verstrakking van het rentebeleid zou een negatief effect hebben op de olieprijs. Ook een beslissing van het oliekartel OPEC om de productie te verhogen tot boven de vraag kan nefaste gevolgen hebben voor de prijs. Hetzelfde geldt wanneer de OPEC-leden er niet in slagen extra Iraanse vaten op te vangen als het OPEC-lid uit de Perzische Golf weer op de markt komt”, verduidelijkte hij. Varga voegde er wel aan toe dat dat laatste scenario heel onwaarschijnlijk is.

Ook het verdere verloop van de coronacrisis kan de olieprijs beïnvloeden. In bepaalde landen is de deltavariant van het coronavirus aan een stevige opmars bezig. Daardoor gelden er in sommige landen of regio’s opnieuw strenge coronamaatregelen. Dat kan op termijn een weerslag hebben op de olieprijs, zeker wanneer almaar meer landen de versoepelingen moeten terugdraaien.

Uitstel akkoord OPEC+

Martijn Rats, hoofd olie-analist bij Morgan Stanley, zei dat de ruwe oliemarkten in feite op zoek zijn naar de olieprijs die de tegemoet komt aan de aanzwengelende vraag. “Het is moeilijk te analyseren, we schatten dat dat niveau schommelt rond 80 dollar per vat”, zei hij in een reactie aan CNBC.

Donderdag hebben de OPEC en haar niet-OPEC partners, een energiealliantie die vaak OPEC+ wordt genoemd, ervoor gekozen een beslissing over het al dan niet opvoeren van de olievoorziening uit te stellen. Bronnen vertelden aan Reuters dat de Verenigde Arabische Emiraten een plan voor een onmiddellijke versoepeling van de leveringsbeperkingen hadden geblokkeerd.

(bzg)

Lees ook:

Meer