IEA: ‘Olievraag eind 2022 weer op niveau van voor pandemie’

Dit jaar zal het olieverbruik naar verwachting met 5,4 miljoen vaten per dag toenemen.

  • De vraag naar ruwe olie zal tegen het einde van volgend jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis zitten. De lage vaccinatiegraad in de opkomende economieën zorgt ervoor dat de crisis langer dan verwacht aanhoudt. Dit zei het Internationaal Energie Agentschap in zijn maandrapport van juni.
  • In 2022 verwacht de energiewaakhond een verdere stijging met 3,1 miljoen per dag. Dat zou ervoor zorgen dat het verbruik oploopt tot gemiddeld 99,5 miljoen vaten per dag. Een stijging aan het einde van het jaar zal het niveau van de vraag overtreffen voordat de coronacrisis toesloeg.
  • Ook merkte de energiewaakhond op dat de wereldwijde olievoorraden, die door de coronamaatregelen afgelopen voorjaar werden opgebouwd, inmiddels zijn weggewerkt. Nadat de voorraden in de eerste helft van 2020 de opslagcapaciteit dreigden te ontstijgen, daalden de voorraden in de ontwikkelde wereld in mei tot het laagste niveau sinds februari 2020.
  • Brent ruwe olie, de internationale oliebenchmark, tikte 0,2 procent hoger aan tot 72,66 dollar, na het sluiten op zijn hoogste sinds mei 2019 op donderdag.
  • Ter herinnering: het verbruik daalde vorig jaar met een record van 8,6 miljoen vaten per dag toen het coronavirus de hele wereld lamlegde. 

Olievoorraden

Olie is een natuurlijke hulpbron die gevormd wordt door de ontbinding van organisch materiaal in de loop van miljoenen jaren. Zoals vele andere natuurlijke hulpbronnen kan zij alleen worden gewonnen uit reserves waar zij reeds aanwezig is. Het enige verschil tussen olie en elke andere natuurlijke hulpbron is dat olie werkelijk het levensbloed van de wereldeconomie is.

De mens haalt meer dan een derde van zijn totale energieproductie uit olie, meer dan welke andere bron dan ook; en, zoals Visual Capitalist hieronder in detail aantoont, als gevolg daarvan hebben de landen die de oliereserves van de wereld controleren vaak een onevenredige geopolitieke en economische macht.

Volgens de BP Statistical Review of World Energy 2020 zijn 14 landen goed voor 93,5 procent van de officiële oliereserves wereldwijd. De landen op deze lijst strekken zich uit over vijf continenten en controleren tussen de 25,2 en 304 miljard vaten olie. Hieronder een grafische voorstelling hiervan: 

bron: Visual Capitalist

Lees ook:

Meer