Kan de koudegolf een epidemiepiek veroorzaken?

Volgens een studie gepubliceerd in december kunnen kou en zonlicht de verspreiding van het coronavirus beïnvloeden. Het Nationaal Crisiscentrum waarschuwt ons.

Terwijl het onderwerp nog steeds in wetenschappelijke kringen wordt besproken, heeft Predict, de dochteronderneming van Météo France in Montpellier, in december een correlatie aangetoond tussen het weer en de verspreiding van het coronavirus.

De belangrijkste impact van de kou vinden we op het niveau van de druppels die we verspreiden wanneer we bijvoorbeeld hoesten: ‘Wanneer het extreem koud is, kunnen deze druppels niet in de lucht blijven hangen, zij zullen op de grond vallen. Dat is ook zo als het echt warm is. Of het is heet en droog, ze verdampen. Bij heet en vochtig weer vallen ze op de grond,’ legde Alix Roumagnac, voorzitter van Predict Services, eind december uit.

Zo zouden temperaturen tussen -3 en 13 graden en een luchtvochtigheid tussen 60 en 90 procent ideale omstandigheden zijn voor druppeltjes om in de lucht te blijven en zo het virus te verspreiden. Dat zijn dus de huidige klimatologische omstandigheden in België en meer in het algemeen in Europa.

Immuunsysteem en gesloten ruimtes

Steven Van Gucht, de woordvoerder van het crisiscentrum in België waarschuwt ons ook voor de effecten van de kou op onze luchtwegen: ‘Onze weerstand kan lager zijn in de bovenste luchtwegen, bijvoorbeeld in de neus. De kou veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten en verminderde bloedcirculatie in de slijmvliezen. Het slijm wordt harder, wat ons immuunsysteem aantast.’

We spenderen ook meer tijd binnen. Dat werkt de besmetting in de hand. Daarom is het belangrijk om uw huis tussendoor te verluchten, ondanks de kou, en om zo vaak mogelijk een masker te dragen.

De woordvoerder is verbaasd dat er geen sprake is van een klassieke griepepidemie: ‘Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik dit meemaak.’

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.