Kan Bitcoin nog dieper zakken? “De zwaarste klappen zijn achter de rug”

Volgens Belgisch Bitcoinauteur Levi Haegebaert zal de berenmarkt voor cryptomunten nog even hard gaan. Wel blijft de toekomst van Bitcoin volgens hem vooral rooskleurig. 

De cryptomarkt zit in de houdgreep van een forse berenmarkt die veroorzaakt wordt door een galopperende inflatie, renteverhogingen van centrale banken en energiepaniek. De koers van Bitcoin, ‘s werelds meest waardevolle cryptomunt, schommelt al verschillende maanden rond het niveau van zo’n 20.000 dollar. Dat is fors lager dan de all-time high van 67.500 dollar die vorig jaar in begin november werd opgetekend. Nochtans werd de cryptomunt geregeld opgehemeld als een uitstekende opslag van waarde tijdens crisistijden.

“Iedereen maakt zich zorgen over de volgende rentebesluiten van centrale banken. Heel de cryptomarkt is hier sterk aan verbonden en dat gaat feitelijk in tegen het idee dat crypto een veilig activum zou zijn”, zegt Bitcoinauteur Levi Haegebaert aan Business AM. Toch blijft de cryptofanaat de digitale munt zien als een uitstekende investering. 

“Veel mensen menen dat crypto zijn waarde verloren heeft, wat momenteel deels klopt. Maar op lange termijn presteert Bitcoin nog steeds beter dan goud en de Amerikaanse S&P 500-aandelenindex. En dat ondanks de zware klappen die het dit jaar kreeg”, werpt Haegebaert op.

“De fundamenten van Bitcoin blijven vruchtbaar”

Bitcoin heeft de afgelopen maanden inderdaad heel wat negatief sentiment moeten verwerken. Het in Singapore gevestigde cryptohedgefonds Three Arrows Capital implodeerde, cryptoleenplatform Celsius loog over de gezondheid van zijn balans en brokkelde af, stablecoin LUNA werd waardeloos en bezorgde algoritmische stablecoins serieuze reputatieschade, en tenslotte dumpte Tesla duizenden Bitcoins op de markt. 

“Kunnen we nog wat dieper zakken met Bitcoin? Dat denk ik wel, maar daarna zal de koers opnieuw stijgen. Ik denk dat de zwaarste klappen achter de rug zijn”, zegt Haegebaert. De Belg denkt niet dat de duizenden Bitcoins van schuldeisers van de ter ziele gegane cryptobeurs Mt. Gox die nog gedumpt kunnen worden een al te grote impact zullen hebben op de koersen. “Dat kan inderdaad zeker nog wel een zware slag betekenen, maar die Bitcoins zullen in schijven worden uitgedeeld”, weet hij.

Haegebaert ziet op lange termijn geen structurele waardedalingen van Bitcoin gebeuren omdat het systeem van de cryptomunt nog steeds exact doet waar het voor gebouwd is. “Er is bijvoorbeeld een bijzonder lage kans dat er nieuwe bugs verschijnen in de broncode van Bitcoin die aantonen dat het systeem niet future proof zou zijn. Het vertrouwen in cryptobeurzen zoals Binance en Coinbase is ook gestaag blijven toenemen. De fundamenten van Bitcoin blijven vruchtbaar”, klinkt het.

“Goud heeft er 5.000 jaar over gedaan om zich te bewijzen. Bitcoin is 13 jaar oud.”

Ondertussen woedt er in de cryptowereld nog steeds een hevige discussie over hoe Bitcoin nu feitelijk gebruikt moet worden. Als een opslag van waarde of als een soort internationale munteenheid waar actief transacties mee moeten worden uitgevoerd.

Volgens Haegebaert zal Bitcoin zeker dit decennium niet gebruikt worden als alternatieve munteenheid, hoewel dit experiment momenteel wel loopt in het Centraal-Amerikaanse El Salvador. “Je hebt de klassieke store of value-, medium of exchange- en unit of account-fases van een valuta. We zitten nu pas in de fase waar het store of value-element zich moet bewijzen. Goud heeft er 5.000 jaar over gedaan om zich te bewijzen en Bitcoin is eigenlijk nog maar 13 jaar oud”, zegt Haegebaert.

De volgende stap, waarbij Bitcoin als een medium of exchange wordt gebruikt, staat nog in zijn kinderschoenen. Toepassingen zoals Lightning, die bliksemsnelle betalingen met Bitcoin mogelijk maakt, zijn nog volop in ontwikkeling. “Transactiekosten van Bitcoin zijn nog steeds torenhoog, wallets staan nog niet volledig op punt en je kan nog steeds Bitcoins naar het foute adres sturen. Ik denk dat we nog lichtjaren ver staan van de unit of account-fase, hoewel ik geloof dat er genoeg marktwaarde in het opslag van waarde-gedeelte zit”, stipt de Bitcoinauteur aan.

Volgens de Belg zou er ook een duidelijke psychologische component zijn die Bitcoin ervan weerhoudt om een ware munteenheid te worden. “Ik geloof niet dat mensen er al klaar voor zijn om geld te gebruiken dat niet uitgebracht werd door een overheid. Mijn grootouders zullen geen Bitcoin gebruiken om brood te gaan kopen bij de bakker”, stipt hij aan. 

Wel zou het mogelijk zijn om Bitcoin te gebruiken in de achtergrond van heel wat zaken. Zo zou Bitcoin geschikt zijn voor het vereffenen van internationale betalingen. WeWork, een leverancier van coworking-ruimtes, gebruikte Bitcoin vorig jaar al voor zulke betalingen. Een goed voorbeeld is ook de Strike-toepassing van Jack Mallers, waarbij de dollar gebruikt wordt om te betalen, maar de afwikkeling verloopt via Bitcoinwallets. Strike werd voorlopig vooral ingezet in El Salvador om de adoptie van Bitcoin te faciliteren.


Levi Haegebaert is medeorganisator van de grootste Bitcoincommunity in België en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen. Hij gaf wereldwijd presentaties en workshops aan zowel bedrijven als Bitcoincommunities. Op 8 oktober organiseert hij de Future of Bitcoin Conference in de Ghelamco Arena in Gent.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.