De beste manier om geld te sturen naar Oekraïense vluchtelingen? Van Bitcoin naar cash op 3 minuten tijd

Voor miljoenen Oekraïners op de vlucht in het buitenland is het niet simpel om geld af te halen. Via het Lightning-systeem van Bitcoin kunnen Oekraïners bliksemsnel geld ontvangen zonder tussenkomst van derde partijen en peperdure transactiekosten.

Een van de grootste uitdagingen van Oekraïners op de vlucht is om cash in handen te krijgen. De redactie van de Amerikaanse zakenzender CNBC testte echter hoelang het zou duren om via Lightning geld naar een Oekraïense vluchteling in Polen te sturen. 

Het Lightning-netwerk, een betaaltoepassing gebouwd op het systeem van cryptomunt Bitcoin, zou namelijk het snelste betaalsysteem ter wereld zijn en bovendien bijzonder eenvoudig en goedkoop zijn. Via Lightning kunnen cryptogebruikers bijna onmiddellijke globale betalingen uitvoeren zonder dat banken of andere instituten de transactie moeten goedkeuren. Van torenhoge transactievergoedingen is er dus ook geen sprake.

Cash in handen op 3 minuten tijd

De conclusie van CNBC? Lightning werkt inderdaad net zo goed als Bitcoinfanatici menen, bericht de zakenzender.

Alena Vorobiova, een Oekraïense vrouw in Polen die haar thuisland moest ontvluchten tijdens de oorlog en maar moeilijk aan contant geld raakte, moest maar enkele eenvoudige stappen ondernemen om cash te ontvangen via crypto.

Nadat de vrouw een cryptowallet op haar smartphone installeerde, schreef CNBC via Lightning cryptomunten over naar de digitale portefeuille. Het ontvangen bedrag kon Vorobiova vervolgens bij een lokale Bitcoingeldautomaat afhalen in Poolse złoty, de lokale munteenheid. Het hele proces nam in totaal zo’n 3 minuten in beslag.

“Transactiekosten vrijwel nul”

Geldvertrekkers vragen meestal tenminste 10 procent aan transactiekosten wanneer je 100 dollar of meer van de VS naar Oekraïne stuurt. “Dankzij het Lightning-platform, dat volledig gebouwd is op de basislaag van Bitcoin, worden de transactiekosten gereduceerd tot vrijwel nul”, schrijft CNBC.

Het enige addertje onder het gras is dus dat het ontvangen bedrag enkel kan worden afgehaald in cash bij een Bitcoingeldautomaat. Er bestaan er op het moment van schrijven 36.677 van deze geldautomaten in de wereld. Het overgrote merendeel van hen staan in de Verenigde Staten. België zou er zo’n 58 hebben. Polen kent er meer dan 200.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20