Noord-Koreaanse overloper Yeon-mi Park: “Bitcoin is vrijheid”

De Noord-Koreaanse overloper en mensenrechtenactivist Yeon-mi Park besprak op Bitcoin 2022 hoe crypto kan gebruikt worden om mensen te bevrijden van tiranniek monetair beleid.

Er wordt door cryptofanatici vaak geopperd dat Bitcoin verschillende problemen in de eerste wereld zal oplossen. Logge banken die achterop hinken op de technologie van vandaag en ferme vergoedingen eisen voor hun diensten, centrale banken die een barslecht monetair beleid aanhouden en ons de inflatie-afgrond in duwen, monopolistische techbedrijven die het internet besturen? Bitcoin fixes this, klinkt het vaak optimistisch.

Men vergeet echter maar al vaak dat gedecentraliseerde technologieën zoals Bitcoin in landen met autocratische regimes wel degelijk onmiddellijk hulp kunnen bieden voor individuen die onderdrukt worden door hun overheid.

Op Bitcoin 2022, een jaarlijkse conferentie in Miami over Bitcoin, bespraken Alex Gladstein, CSO van de Human Rights Foundation, de Palestijnse democratische activist Fadi Elsalameen, Togolees mensenrechtenverdedigster Farida Nabourema en de Noord-Koreaanse overloper en activist Yeon-mi Park hoe Bitcoin de mensen van hun land kan bijstaan op de weg naar meer vrijheid.

Valutawissel om “gelijkheid” te verkrijgen

Park, die in 2007 naar China vluchtte en zich twee jaar later in Zuid-Korea vestigde, beschreef hoe het geldsysteem van Noord-Korea misbruikt werd om de controle over de bevolking te verstrakken.

“In Noord-Korea is privébezit verboden. Je kan hier bijvoorbeeld geen auto of huis bezitten. Mensen weten ook niet wat het internet is. Zij worden gedwongen om al hun geld op bankrekeningen te zetten, waar het vaststaat. Enkel zij die connecties met bankiers en de overheid hebben, kunnen aan hun geld. Mensen moeten zwart geld verstoppen in hun eigen huis om hieraan te ontsnappen”, legt Park uit.

Om zwart geld uit te schakelen, kwam de Noord-Koreaanse overheid in 2009 op de proppen met een valutawissel, om zo al het oude geld definitief te devalueren. “Mensen kregen genoeg ‘nieuw’ geld om zo’n 2 kilogram rijst te kopen. Wie hiervoor een miljonair was, had nu niets. De regeling werd ingevoerd onder het mom van ‘gelijkheid’ onder de bevolking te bekomen”, zegt Park.

Geld verstoppen in je verstand

“Uiteindelijk is het doel van fiatgeld om een totaal gecentraliseerd systeem te creëren”, reageerde Gladstein op het relaas van Park. De Noord-Koreaanse activist ziet in cryptomunt Bitcoin dan ook een oplossing voor dit soort praktijken.

“Veel vrouwen die wilden ontsnappen van Noord-Korea kwamen terecht in China waar ze verkocht werden als seksslavinnen. Wie er in slaagde om 50 dollar in cash mee te smokkelen, kon zichzelf dit lot besparen. Mensen werden volledig gefouilleerd om te voorkomen dat ze cash zouden meenemen. Er is geen enkele manier om iets te verbergen in je lichaam. Met Bitcoin kan je echter geld verstoppen in je verstand. Er is een manier om deze vrouwen en kinderen te helpen met Bitcoin”, oppert Park.

De decentrale natuur van Bitcoin stelt individuen over de hele wereld in staat om vrijelijk universeel geld te gebruiken, ongeacht hun ras, geslacht en positie in de maatschappij. Er is niemand die Bitcoin kan tegenhouden of controleren, waardoor het van onschatbare waarde is om een sterk centraliserende autoriteit tegen te houden. Bitcoin heeft het potentieel om individuele rechten die verloren gingen in autoritaire regimes te herstellen, besloot het panel unaniem.

(kg)

Meer