Failliete cryptobank Celsius probeert zijn CFO terug in te huren aan 92.000 dollar per maand

Het failliete leenplatform Celsius wil voormalig chief financial officer Rod Bolger terughalen en hem ongeveer 92.000 dollar per maand betalen, naar rato over een periode van ten minste zes weken. Het financieel gekwelde bedrijf zegt dat het Bolger nodig heeft als adviseur, om het te helpen navigeren door de faillissementsprocedure.

Dat staat in een motie die werd ingediend bij de Amerikaanse faillissementrechtsbank van de Southern District of New York. Uiteindelijk is het aan deze rechtbank om te beslissen of Bolger bij Celsius aan boord mag komen. Op maandag 8 augustus is hierover een hoorzitting via Zoom gepland, schrijft het Amerikaanse zakenmedium CNBC.

Top van inkomen: 1,3 miljoen dollar

Bolger, een voormalig CFO voor Royal Bank of Canada en divisies van Bank of America, was eerder vijf maanden bij het bedrijf voordat hij op 30 juni ontslag nam; ongeveer drie weken nadat het platform alle opnames had bevroren onder verwijzing naar “extreme marktomstandigheden”.

Terwijl hij fulltime bij het bedrijf werkte als CFO, blijkt uit deze motie dat hij een basissalaris had van 750.000 dollar en een op prestaties gebaseerde contante bonus van maximaal 75 procent van zijn basis, naast aandelen- en penningopties, wat de top van zijn totale inkomen op ongeveer 1,3 miljoen dollar bracht.

Het bedrijf installeerde vervolgens Chris Ferraro, toen hoofd ‘financiële planning, analyse, en relaties met beleggers’ voor Celsius, op de post van CFO. Binnen enkele dagen na zijn aanstelling vroeg het bedrijf het faillissement aan.

“Cryptowinter”

Celsius, ooit een grote speler in de wereld van cryptoleningen, is een van de grootste getroffenen van de “cryptowinter”. Het failliete bedrijf wordt nu geconfronteerd met aantijgingen dat het Ponzifraude, een vorm van financiële oplichting die investeerders lokt door een abnormaal hoog rendement te beloven, bedreef. Het zou vroege inleggers betaald hebben met het geld dat het van nieuwe gebruikers kreeg.

Op zijn hoogtepunt in oktober 2021, zei CEO Alex Mashinsky dat het cryptoleenplatform 25 miljard dollar aan activa onder beheer had. Nu is die oorlogskas gezakt tot 167 miljoen dollar in “cash on hand”. Dat zou naar eigen zeggen “ruim voldoende liquiditeit” bieden om de operaties tijdens het herstructureringsproces te ondersteunen. Volgens zijn faillissementsaanvraag is Celsius zijn klanten ongeveer 4,7 miljard dollar schuldig.

Uit dat dossier blijkt ook dat Celsius meer dan 100.000 schuldeisers heeft, van wie sommigen het platform contant geld leenden zonder enig onderpand om de regeling te ondersteunen.

Kleine beleggers

Veel van die kleine beleggers hebben de rechter verzocht hen te helpen een deel van hun verloren bezittingen terug te krijgen. Sommigen onder hen zeggen dat hun spaargeld door het debacle in feite is weggevaagd.

Zo vermeldt CNBC een zekere Ralphael DiCicco, die een bezit van ruwweg 15.557 dollar aan crypto-activa op Celsius bekendmaakte, en zei dat hij misleid was door de marketing. “Ik geloofde in alle reclamespots, sociale media en reclame die lieten zien dat Celsius een spaarrekening was met een hoog rendement en een laag risico. Ons werd verzekerd dat onze tegoeden bij Celsius veiliger zijn dan bij een bank”, schreef DiCicco.

“Dit geld is zo’n beetje mijn spaargeld (…) Ik hoop dat u het in het belang van alle betrokken partijen vindt om eerst de kleinere beleggers terug te betalen (…) voordat er een herstructurering plaatsvindt”, vervolgde DiCicco.

Een nog schrijnender geval is dat van Sean Moran uit het Ierse Dublin; die schreef dat hij zijn familieboerderij in Ierland kwijt is door het faillissement, en dat zijn familie nu dakloos is.

SBF

De lijst van zijn top 50 van ‘concurrente crediteuren’ omvat nog een investeringsfirma gevestigd op de Kaaimaneilanden, alsook Alameda Research, de handelsfirma van Sam Bankman-Fried.

Bankman-Fried, de man die in de cryptowereld haast bekender is onder zijn initialen, geldt tegenwoordig als geldschieter van de laatste kans voor cryptofirma’s in slechte papieren.

Maar zelfs SBF kon de redding van Celsius niet rechtvaardigen, schreef de cryptokritische zakenkrant de Financial Times een paar weken geleden. Celsius had een gat van 2 miljard dollar in zijn balans, wat volgens ingewijden van de FT ertoe geleid heeft dat SBF’s cryptobeurs FTX afzag van een potentiële reddingsdeal.

(as)

Meer