JP Morgan verwacht negen Amerikaanse renteverhogingen tegen maart 2023

De Amerikaanse bank JP Morgan verwacht dat de Federal Reserve tussen nu en maart 2023 tot negen keer toe de rente naar boven zal bijstellen.

Met een inflatie op recordhoogte is de kans zeer groot dat Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, na de volgende rentevergadering in maart een renteverhoging zal aankondigen. Volgens JP Morgan zal dat de start inluiden van een reeks verhogingen. De bank verwacht dat de Fed de komende twaalf maanden maar liefst negen keer het tarief zal optrekken.

Negen renteverhogingen

“We verwachten dat de Fed bij elk van de volgende negen vergaderingen de rente zal verhogen met 25 basispunten”, staat er in een document van de bank. Bruce Kasman, managing director bij JP Morgan, verwacht dat de inflatie nog even hoge toppen zal blijven scheren, zelfs wanneer de energieprijzen afzwakken. Hij wijst daarbij onder meer op de toegenomen kosten.

De jongste prognose van JPMorgan komt er nadat economen van Goldman Sachs zeven renteverhogingen voor dit jaar hebben voorspeld, tegenover een eerdere voorspelling van vijf. Economen van de Bank of America gaan ook uit van zeven verhogingen in 2022.

Dat de banken meerdere verhogingen voorspellen, komt niet als een verrassing. In januari heeft de inflatie hun verwachtingen geklopt. Economen gingen uit van een inflatie van 7,2 procent. Het leven is die maand uiteindelijk 7,5 procent duurder geworden.

En Europa?

Ook in de eurozone is een renteverhoging niet langer een taboe. Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft de deur op een kier gezet voor zo’n beslissing dit jaar. Tijdens de jongste rentevergadering zei ze niet langer dat een renteverhoging in 2022 “onwaarschijnlijk” is.

Sommige economen vrezen weliswaar dat een Europese renteverhoging dit jaar een vergissing kan zijn. “De onderliggende inflatiedruk is nog niet sterk genoeg voor een duurzame verhoging van de rente”, zei Oliver Rakau, econoom van Oxford Economics, vorige week aan Bloomberg.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20