“Een renteverhoging van de ECB dit jaar kan een vergissing zijn”

De hoge inflatie verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente dit jaar te verhogen. Nochtans vrezen enkele economen dat zo’n verhoging kan uitdraaien op een flop. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

Tijdens de jongste rentevergadering zei Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, niet langer dat een renteverhoging dit jaar onwaarschijnlijk is. Aanleiding is de hoge Europese inflatie. Die kwam in januari uit op 5,1 procent. Een verstrakking van het geldbeleid kan wat druk van de ketel te halen. Toch lijkt niet iedereen de overtuiging te delen dat de toezichthouder dit jaar al de rente naar boven moet bijstellen.

Renteverhoging in december

Een rondvraag bij 50 economen van Bloomberg maandag leert namelijk dat de verwachte inflatie voor volgend jaar 1,7 procent is, om vervolgens in 2024 verder te stijgen tot 1,8 procent. Die cijfers liggen dus onder de doelstelling van de ECB: een inflatie van 2 procent op de middellange termijn. Ondertussen wijst de mediaan van de prognoses op een eerste renteverhoging met 25 basispunten in december.

Het feit dat de inflatie de komende jaren normaliseert doet verschillende economen vrezen dat een renteverhoging dit jaar een vergissing kan zijn. We mogen daarbij niet vergeten dat Lagarde in het verleden heeft gezegd dat de impact van een renteverhoging 9 tot 18 maanden op zich kan laten wachten. Dat zou dus betekenen dat een renteverhoging in december pas in 2023 (of later) voelbaar zal zijn, net wanneer de (verwachte) inflatie onder de doelstelling van de ECB duikt.

“Een vergissing”

Oliver Rakau, econoom van Oxford Economics, is één van de economen die zich zorgen maakt over een renteverhoging dit jaar. “De onderliggende inflatiedruk is nog niet sterk genoeg voor een duurzame verhoging van de rente”, zei hij in een reactie aan Bloomberg.

Ook Ruben Segura-Cayuela van Bank of America en Joachim Fels van Pimco waarschuwen voor de potentiële nefaste gevolgen van een renteverhoging dit jaar. Ze herinneren eraan dat de ECB in 2008 en 2011 ook een fout heeft gemaakt door de rente te snel op te trekken.

Verdeeldheid binnen de ECB

Binnen de ECB gaan er eveneens stemmen op om nog even te wachten met een renteverhoging. Een van die stemmen is Philip Lane, hoofdeconoom van de ECB. Hij is ervan overtuigd dat de inflatie binnenkort zal afzwakken om uiteindelijk uit te komen op het gewenste niveau. Lane waarschuwde vorige week nog dat een te vroege renteverhoging de Europese economie kan schaden.

Andere beleidmakers, waaronder Klaas Knot (voorzitter van De Nederlandsche Bank) en Joachim Nagel (voorzitter van de Deutsche Bundesbank), vrezen dan weer dat de stevige inflatie zal resulteren in hogere lonen, waardoor de inflatiedruk zal blijven toenemen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20