JP Morgan, Citigroup en Wells Fargo presenteren hun rapport; hoe dan ook is de toekomst rooskleurig

In de context van verkrappend monetair beleid en stijgende rentetarieven zijn de resultaten van de banksector van belang. De resultaten voor het vierde kwartaal waren misschien teleurstellend, maar de sector is optimistisch over de toekomst.

De resultaten van JP Morgan, Citigroup en Wells Fargo worden deze vrijdag verwacht. De context is bekend: de Amerikaanse centrale bank (Fed) zal alles doen wat in haar macht ligt om de inflatie, die vorige maand opliep tot 7 procent, te bestrijden.

De gevolgen van een strakker monetair beleid zijn hogere rentetarieven en hogere obligatierendementen. Hogere rentetarieven zijn uiteraard gunstig voor de banken, die meer geld verdienen aan de leningen die zij verstrekken. Met een hoge waarschijnlijkheid dat de Fed drie renteverhogingen zal initiëren, ziet de toekomst er dus lucratief uit.

Maar voor het jaar 2021 was bepaald niet alles goed. De kredietverlening aan consumenten was lager dan in 2020. In het vierde kwartaal zullen de grote banken door deze daling van de consumptie worden getroffen. En de eerste maanden van 2022 zullen niet immuun zijn voor inflatie als Omikron zich verspreidt.

“De nabije toekomst brengt onzekerheid en zwakte in het traject van de consumentenbestedingen, als gevolg van de seizoensvertragingsperiode en de mogelijke effecten van Omikron”, vertelt analist Kenneth Leon van CFRA Research aan Investor.com. Maar de markten zijn niet al te bezorgd: “Wij denken dat dit van voorbijgaande aard kan zijn als de Omikron-variant kan worden ingedamd, vooral nu we het voorjaar van 2022 ingaan.”

Wall Street

Meerdere renteverhogingen zouden Wall Street echter zorgen kunnen baren. Want een betere rente kan voor spaarders minder risico betekenen. Maar de markten reageren niet, of zelfs niet positief op de aankondigingen van de Fed. Daar is een goede reden voor: er zijn geen verrassingen, deze besluiten waren verwacht. We weten dat Wall Street het meest van al een hekel heeft aan onzekerheid.

De investeringsactiviteit blijft levendig. De activiteit op de aandelenmarkten steeg in 2021 tegenover het jaar voordien met 19 procent tot 1,3 biljoen dollar, de sterkste periode sinds het begin van de registraties in 1980.

“De handelsvolumes in aandelen en de transactiekosten zijn aanzienlijk gestegen door de grotere participatie van beleggers, met een actieve instroom van aandelen en transacties van kleine beleggers”, aldus Leon. Goed nieuws voor investeringsbanken.

Voor de andere grote banken zullen de kasreserves kleiner zijn. Aan het begin van de pandemie bouwden ze enorme reserves op, omdat ze anticipeerden op wanbetalingen. Nog niet alle reserves zijn opgebruikt, maar zij zijn wel al in de resultaten van de laatste kwartalen opgenomen.

We moeten dus geen grote resultaten verwachten voor dit vierde kwartaal, maar zoals je kan zien, is de toekomst vrij rooskleurig. JP Morgan en Citigroup zullen hun winst per aandeel naar verwachting zien dalen, terwijl Wells Fargo dat niet zal doen.

(lb/mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.