Waarom de grote banken optimistisch zijn over 2022

In de VS zal het tijdperk van lage rentevoeten weldra tot het verleden behoren. De Fed is van plan de rente in de komende drie jaar acht keer te verhogen om de inflatie te bestrijden. Het soepele monetaire beleid dat miljarden in de markten heeft gepompt, is waarschijnlijk voorbij. Dat is geen goed nieuws voor techaandelen en crypto, maar wel voor de grote banken, schrijft CNN Business.

De bankaandelen hebben de start van het nieuwe jaar niet gemist. De grootste Amerikaanse banken – Bank of America, JP Morgan, Citigroup, Wells Fargo – zijn in de afgelopen zes maanden gemiddeld 8 procent en zelfs 19 procent in waarde gestegen. De resultaten van het vierde kwartaal worden deze vrijdag verwacht. Dit zal het geval zijn voor JPMorgan, Citi en Wells Fargo, alsook voor ’s werelds grootste beleggingsfonds, BlackRock. Morgan Stanley’s rapport wordt woensdag verwacht, dat van Goldman Sachs op 18 januari.

Banken zullen profiteren van de geplande renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve. Er geldt daarbij wel één voorwaarde: dat die niet te snel gaat en de vraag naar hypotheken, creditcards en andere leningen schaadt, schrijft CNN Business. Hogere rentetarieven maken leningen weliswaar rendabeler, maar er is een grens aan hoe snel zij kunnen worden verhoogd om de woningmarkt niet af te remmen.

Naast deze vooruitzichten hebben de banken ook geprofiteerd van de hausse op de beurzen de afgelopen jaren. Analisten verwachten dat de winst per aandeel van JP Morgan in 2021 bijna 70 procent zal bedragen.

Bezorgdheden

Er zijn een paar hobbels op de weg. Om te beginnen is er de Omikron-variant die bedrijven dwingt om zo veel mogelijk werknemers thuis te laten werken. De recente stijging van de obligatierente of een te krap monetair beleid van de Fed kunnen ook nefaste gevolgen hebben.

Over inflatie gesproken, de regering zal de cijfers voor december aanstaande woensdag bekendmaken. Laten we niet vergeten dat de prijsindex in november tot 6,8 procent is gestegen, het hoogste peil sinds 1982. Voor het jaar als geheel zou de inflatie 4,9 procent kunnen bedragen, terwijl de vooruitzichten voor begin 2022 niet goed zijn, wat de Fed ertoe aanzet te overwegen eerder dan verwacht in te grijpen. In de notulen van de vergadering van december heeft de Fed haar bezorgdheid geuit over de aanhoudende crisis in de toeleveringsketen.

Voorlopig hebben de Amerikaanse belastingbetalers genoeg reserves. De consumptie heeft nog niet te lijden gehad onder de inflatie. Al beginnen mensen met een laag inkomen de negatieve effecten nu wel te voelen. Er wordt met grote belangstelling uitgekeken naar het consumentenverslag van december dat komende vrijdag zal worden gepubliceerd.

Europa

Europa bevindt zich niet in de situatie van de VS. De ECB overweegt nog steeds niet de rente te verhogen om de volgens haar tijdelijke inflatie te bestrijden. De inflatie in Europa is vooral te wijten aan de stijgende energieprijzen.

Maar kan de inflatie echt afnemen in een context van energietransitie? Sommige deskundigen verwachten dat de energieprijzen niet snel zullen dalen. Bovendien zal de energietransitie enorme investeringen vergen. De ECB kan het zich niet veroorloven de rente te verhogen, omdat regeringen tegen gunstige tarieven moeten lenen om te voorkomen dat hun schulden te groot worden.

(ns, lb)

Meer