“ECB doet niet te weinig, ze doet het verkeerde”

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in december sterker dan verwacht gestegen. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van Eurostat.

De inflatie bedroeg in december 5,0 procent. In november was dit 4,9 procent en in oktober 4,1 procent. De verwachting van economen voor december lag op 4,7 procent.

Econoom Volker Wieland, hoogleraar monetaire economie aan de Universiteit van Frankfurt, bekritiseert in een interview met Wirtschaftswoche de passiviteit van de ECB. Volgens hem is het uitsluiten van een mogelijke renteverhoging in 2022 nog moeilijk te rechtvaardigen en onnodig. “Rekening houdend met de verkeerde inschattingen van de inflatietendens is het zeer gewaagd om het huidige monetaire beleid te koppelen aan prognoses die zo ver in de toekomst reiken”. Hij adviseert de ECB het voorbeeld van de Amerikaanse Federal Reserve te volgen. Dat betekent de renteomslag al in 2022 inzetten in plaats van in 2023 of zelfs 2024.

Wieland is geen uitzondering. Steeds meer deskundigen spreken het verhaal van de ECB tegen dat de prijsstijgingen slechts een tijdelijk verschijnsel zijn. Dirk Jandura, de voorzitter van de Bond van Duitse Groothandelaren, Buitenlandse Handel en Diensten (BGA), is duidelijk: “De ECB doet niet te weinig, zij doet het verkeerde.“

Ook Jim O’Neill, voormalig hoofdeconoom en voorzitter van Goldman Sachs Asset Management, is dezelfde mening toegedaan. Hij waarschuwt in dezelfde publicatie voor wat hij “een misplaatst vasthouden aan de ultra-expansieve monetaire politiek” noemt. “Men had reeds lang geleden moeten terugkeren naar een verhouding waarin de voor inflatie gecorrigeerde rentetarieven in zekere mate overeenstemmen met de potentiële groei van de economieën”.

FED: “Het einde van het tijdperk van de nulrente nadert”

De notulen van de laatste FED-vergadering van woensdag brachten de markten in beroering. Met de populaire technologie- en groeiaandelen als grootste verliezers. Hogere rentevoeten wegen op toekomstige winsten. Maar die notulen spreken duidelijke taal: het einde van het tijdperk van de nulrente nadert. De massale obligatieaankopen door de Fed zullen stoppen. De routekaart naar normaliteit ligt klaar.

Meer