JP Morgan: “In 2022 zal de coronapandemie op haar einde lopen en de economie volledig herstellen”

De Amerikaanse bank JP Morgan kijkt door een roze bril naar de toekomst. De financiële instelling is ervan overtuigd dat 2022 het einde zal inluiden van de coronapandemie. Volgens de bank zal dit leiden tot een volwaardig mondiaal economisch herstel.

Dit jaar zijn heel wat economieën de lockdownperiodes tijdens de eerste besmettingsgolven al grotendeels te boven gekomen. Desalniettemin stelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuwe prognose begin deze maand dat de mondiale economie dit jaar iets minder hard zal gegroeid zijn dan verwacht. De denktank gaat uit van een groei van 5,6 procent. Voorheen was dat nog 5,7 procent.

Omikron-variant

Analisten van Oxford Economics zeiden na de bekendmaking van de prognose dat de nieuwe Omikron-variant een negatieve impact zou kunnen hebben van 0,25 tot 2 procentpunten op de economische groei van volgend jaar, afhankelijk van de maatregelen die genomen moeten worden om het virus onder controle te houden.

JP Morgan laat zich hoe dan ook niet afschrikken door de Omikron-variant. De Amerikaanse bank voorspelt zelfs dat 2022 het einde zal inluiden van de coronapandemie. Volgens het rapport van de bank over de vooruitzichten voor volgend jaar zouden nieuwe vaccins en therapeutica leiden tot een “sterk cyclisch herstel, een terugkeer van de mondiale mobiliteit en een stevig herstel van de consumentenvraag.”

“Terugkeer naar normale marktomstandigheden”

Marko Kolanovic, Chief Global Markets Strategist bij JP Morgan, zei in een reactie aan het persagentschap Reuters dat de bank verwacht dat de Amerikaanse S&P 500 met bijna 8 procent zal stijgen tot 5050 punten, dat aandelen in opkomende markten met 18 procent zullen stijgen en dat de Amerikaanse tienjaarsrente zal stijgen tot 2,25 procent tegen het einde van 2022.

“Volgens ons wordt 2022 het jaar van een volledig wereldwijd herstel, het einde van de pandemie en een terugkeer naar de normale economische en marktomstandigheden van vóór de uitbraak van COVID-19”, aldus Kolanovic.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20