Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, gaat scheiden. Wat krijgt zijn echtgenote?

Amazonbaas en -oprichter Jeff Bezos (55) en zijn vrouw MacKenzie Bezos (48) zetten een punt achter een huwelijk van 25 jaar. Dat heeft het koppel in een gezamenlijke tweet aangekondigd.

Bezos is de rijkste man ter wereld met een fortuin dat volgens de Forbes Rich List rond de 137 miljard dollar bedraagt. Naast zijn aandelen Amazon bezit hij nog een ganse reeks andere bedrijven (Blue Origin, The Washington Post,…), huizen in Seattle, Washington DC, Beverly Hills, New York en een Gulfstream privé-jet.

 “We blijven een familie en we blijven onze vriendschap koesteren,” staat er te lezen. Verondersteld mag worden dat het koppel op vriendschappelijke wijze uit elkaar gaat. MacKenzie Bezos is een schrijfster, die vaak als een beslissende kracht wordt omschreven in de carrièreswitch die haar man maakte toen hij Wall Street inruilde voor e-commerce. Het koppel heeft 4 kinderen.

De familie Bezos is gedomicilieerd in Seattle in de Amerikaanse staat Washington (niet te verwarren met de hoofdstad van de VS, Washington DC). In die staat geldt de gemeenschap van goederen die na het huwelijk zijn verworven, wat betekent dat alle vermogen dat na het huwelijk werd verworven evenredig tussen het koppel verdeeld moet worden. Advocaten wijzen er op dat de kans dat dit ook daadwerkelijk gebeurt miniem is en dat de familie ervoor zal kiezen het fortuin te laten groeien.

De duurste scheiding uit de geschiedenis

De scheiding van het koppel zou wel eens de duurste uit de geschiedenis kunnen worden en het deel dat MacKenzie Bezos kan opeisen hangt af van de huwelijkswetten in Washington en de waarde van Amazon. Maar de kans is groot dat het akkoord dat Jeff Bezos zijn vrouw aanbiedt slecht een minieme fractie van zijn fortuin vertegenwoordigt. 

De helft van het fortuin?

Bezos vergaarde het gros van zijn fortuin pas nadat hij MacKenzie huwde, wat haar volgens de lokale wetgeving recht geeft op de helft van het fortuin. Gebaseerd op de huidige waarde van Amazon zou dat goed zijn voor 66 miljard dollar. Maar indien ze dat zou opeisen, zit er voor haar echtgenoot weinig anders op dan een deel van zijn aandelen in Amazon te verkopen, wat gevolgen zou hebben voor zijn controle over het bedrijf.

Bezos bezit vandaag 80 miljoen aandelen Amazon of 16% van het bedrijf. Maar mocht het zo ver komen dan zouden advocaten ongetwijfeld pleiten dat het bedrijf zonder een Bezos aan het hoofd een pak minder waard is. Ze zouden dan op een lagere waardering aansturen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20