Jean-Marc ‘de veroveraar’ Nollet heeft een boek geschreven

‘Conquêtes’ heet het boek, of ‘veroveringen’, van Jean-Marc Nollet (Ecolo), dat gisteren verscheen. Daarbij legt de voorzitter van de Franstalige ecologisten haarfijn uit hoe hij zijn groene ideologie praktisch ziet werken: “Politieke ecologie moet op veroveringstocht gaan”, zo claimt Nollet.

  • De Ecolo-topman kijkt wel zeer hegeliaans naar de wereld: niet toevallig ziet hij de dialectiek, de strijd die uitging van socialisten en communisten, als motor van de sociale veranderingen de afgelopen decennia. Die verworvenheden zijn er alleen maar gekomen doordat de socialistische arbeidersbeweging, die de strijd frontaal durfde aan te gaan, zo schrijft Nollet.
  • Zo moet het ecologisme nu dezelfde transformatie ondergaan, gelooft Nollet, maar dan op haar ideologische terrein. Het is nu aan heel die beweging, en bij uitbreiding hun partij(en) om te gaan ‘veroveren’.
  • “Het zal ons niet gegeven worden. Oproepen, toespraken en sensibilisering zijn noodzakelijk maar volstaan niet. En goed gevoel nog minder. De inspanning die nodig is, is zowel dringend als omvangrijk”, zo declareert Nollet.
  • De covoorzitter van Ecolo heeft meteen een aantal praktische ideeën klaar om zijn ‘veroveringen’ concreet te maken: zo wil hij tegen 2050 elke Belgische gezinswoning isoleren, en ook komt er een verbod op vliegreizen onder de 1.500 kilometer, als het van Nollet afhangt.
  • En Nollet heeft wel meer Marxistische invloeden: in plaats van een proletariaat dat in de 19de eeuw moest er komen, om communisme mogelijk te maken, moet er voor Nollet een heuse ‘ecologische klasse’ komen. Interessante kost, voor wie wil binnentreden in het strakke maar fascinerende denkkader van een van de machtigste mannen van Franstalig België.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20