Nollet (Ecolo) haalt vlijmscherp uit naar Bouchez (MR): “schandalig hoe hij journalisten heeft geduwd om valse info te schrijven”

“Wat hier gebeurt is niets minder dan schandalig. Zeker voor mevrouw Haouach. Haar naam is te grabbel gegooid, ze is vuil gemaakt, ze is afgemaakt, met een ongeziene gewelddadigheid op de sociale netwerken’, zo begon Nollet vanmorgen op Bel RTL zijn uitval naar de MR.

  • Hij stelde daarbij dat dit dossier “is misbruikt” om andere, veel belangrijker kwesties te overschaduwen, “met name dat van de sans papiers“.
  • Ik ben geschandaliseerd door de manier waarop bepaalde mensen, met name Georges-Louis Bouchez (MR) journalisten hebben geduwd om dingen te schrijven, waarvan ze wisten dat die fout waren”, stelde Nollet.
  • Daarbij verwijst hij naar het rapport van de Staatsveiligheid over Ihsane Haouach, dat vrijdag uitlekte. Volgens de eerste info zou ze banden hebben gehad met de Moslimbroeders, wat later werd ontkracht: er waren contacten geweest, maar Haouach zou volgens Nollet “geen risico” zijn geweest, maar eerder “voor een risico gewaarschuwd moeten worden”. “Ze verdiende een bescherming”.
  • Nollet noemde de rol van Bouchez in de hele affaire “problematisch” en “aanleiding gevend tot vragen”. “De waarheid doet er blijkbaar niet meer toe. Een aantal mensen moet eens stevig in de spiegel kijken.”

En uiteraard: Alweer instant reactie van Bouchez zelf. Daar wijst men naar interne spanning bij de groenen.

  • Bouchez was er als de kippen bij, nog tijdens het interview met Nollet, om te reageren op Twitter. Men kan veel zeggen over de MR-voorzitter, maar niet dat hij niet hard werkt.
  • “Wat een respect voor de persvrijheid. Volgens de covoorzitter van Ecolo schrijven journalisten wat hun gevraagd wordt. Mooi afleidingsmanoeuvre. De inschikkelijkheid voor de aanvallen tegen de neutraliteit van de staat is schandalig. Ecolo moet tot rede komen”, zo haalde hij op zijn beurt uit.
  • Bij de Franstalige liberalen wees men er fijntjes op dat Ecolo intern behoorlijk wat spanning kende over het dossier de afgelopen dagen: de Brusselse en Franstalige vleugel zitten niet op dezelfde lijn in het dossier. En de aanval van Nollet is dus de beste verdediging om de groene rangen te sluiten, zo is cynisch te horen.
  • Feit blijft dat heel de affaire bij de groenen wonden heeft geslagen. Sarah Schlitz (Ecolo), de staatssecretaris van Gelijke Kansen, maakte al geen te beste beurt bij de voorstelling van haar beleidsnota. En de aanstelling van Haouach, uitgerekend bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, terwijl ze een hevig voorstander is van het dragen van de hoofddoek, was voor de MR duidelijk een provocatie.
  • Nochtans was er vooraf zeker bij de liberalen een huivering om met Ecolo federaal in zee te gaan: ze wilden de wat zij noemen “extremere uitwassen” van de ecologisten niet te moeten ondergaan. Door de ongelukkige communicatie van Haouach zelf blijft Ecolo alvast met een kater achter. Vanmorgen herhaalde Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet op de RTBF nog dat wat hem betreft “Haouach haar plaats had als regeringscommissaris”. “Dat ze moest aftreden betreur ik ten zeerste”, stelde hij.
  • Het wijst erop dat Ecolo als een gekwetst dier verder moet. Niet bepaald goed nieuws voor andere symbooldossiers, zoals dat van de sans papiers. Het is allerminst toevallig dat Nollet dit uitgerekend vanmorgen nog eens aanhaalde.

(mah)(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20