Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 21 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Japanners huren wagens maar rijden er niet mee

Logo Business AM
Economie

12/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In Japan blijkt een aanzienlijk deel van de vloot huurwagens nauwelijks afstanden af te leggen. Het huren van een auto is in het land weliswaar populair, maar de voertuigen krijgen daarbij vaak een alternatieve aanwending. Dat staat in een rapport van de Japanse krant Asahi Shimbun, gebaseerd op cijfers van de bedrijven Times24 en Orix, twee grote eigenaars van een vloot huurwagens.

“In Japan lijken auto’s steeds meer een ruimte te worden om de onbeschikbaarheid van andere accommodaties op te vangen,” betoogt Andrew Hawkins, transportspecialist van de nieuwssite The Verve.

Werken en slapen

“Tot die conclusie moest Orix recent komen nadat was gebleken dat veel consumenten weliswaar een auto huurden, maar er nauwelijks een verplaatsing mee maakten,” benadrukt de transportspecialist. “Controles bij de inlevering van de voertuigen toonden dat bij vele auto’s de kilometerstand dezelfde waarde vertoonde als bij het vertrek. Times24 stelde hetzelfde fenomeen vast.”

“Een bevraging van de klanten bracht een verklaring voor het fenomeen,” merkt Hawkins op. “De enquête leverde daarbij een aantal opmerkelijke vaststellingen op. De bevindingen zeggen dan ook veel over de moderne concepten van werk en ruimte. Tegelijk bewijst dit fenomeen de voortdurend aanwezige drang naar het opladen van elektronische apparaten.”

Sommige respondenten getuigden huurauto’s als slaapaccommodatie of werkruimte te gebruiken. Voor anderen was de wagen vooral een ruimte om tijdelijk persoonlijke bezittingen op te slaan. Na de grote aardbeving en tsunami in hun land acht jaar geleden, grepen veel Japanners bovendien naar huurwagens om hun mobiele telefoons te kunnen opladen.

Het voertuig bleek bij een gebrek aan alternatieven soms zelfs een gelegenheid om een maaltijd uit een nabijgelegen supermarkt te consumeren.

Beleid

“De huur van een auto is in Japan bijzonder populair,” benadrukt Hawkins. “Het is dan ook heel gemakkelijk een huurauto te vinden. De transacties kosten weinig tijd en moeite. Klanten kunnen een wagen voor enkele uren of een hele dag gemakkelijk met hun smartphone reserveren. Een huurauto kost ongeveer anderhalve euro per uur.”

“Het alternatieve gebruik van de auto is een fascinerend concept,” zegt Hawkins nog. “Het fenomeen beklemtoont dat de primaire functie van een service altijd voor interpretatie vatbaar is. Het is echter de vraag op welke manier de verhuurders hierop zullen reageren.”

“Deze bedrijven verdienen meestal geld op basis van de afstanden die hun auto’s aflegden. Mogelijk zullen de Japanse autoverhuurders dat beleid aanpassen. Misschien is dat echter niet aangewezen. De meeste wagens staan 90 procent van hun levensduur stil, wachtend op een verplaatsing. De autoverhuur moest dat probleem oplossen. In werkelijkheid zorgen deze diensten ervoor dat er nog meer auto’s in het verkeer komen.”

“Wanneer die auto’s stilstaan, kunnen ze misschien ook best nuttig worden gebruikt.”


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  31.016.799
 • Aantal
  doden
  960.634
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  102.295
 • Aantal
  doden
  9.948
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks