In Japan zullen de publieke en private sector de volgende tien jaar in totaal 150 biljoen yen – bijna 1,2 biljoen euro – moeten investeren in decarbonisatie. Die inspanning is noodzakelijk om het ambitieuze doel van het land – tegen het midden van deze eeuw klimaatneutraal worden – te helpen verwezenlijken. Dat heeft Koichi Hagiuda, de Japanse minister van Economie, Handel en Industrie, gezegd.
De schatting komt uit een tussentijds rapport over de strategie voor duurzame energie die Japan moet volgen. Dat rapport wordt later dit jaar afgerond.
Vooruitziende investeringen
“Er is al een sterke competitie op gang gekomen waarin pioniers voor zichzelf op het gebied van decarbonisatie een duidelijk voordeel hebben uitgebouwd”, benadrukte Koichi Hagiuda tegenover een panel van specialisten dat de strategie voor duurzame energie moet helpen vastleggen.
“Het is essentieel dat de overheid daarbij steunmaatregelen biedt. Die steun mag niet alleen betrekking op onderzoek en ontwikkeling hebben, maar moet worden uitgebreid tot andere sectoren. Bovendien zullen daarbij belangrijke financiële inspanningen moeten worden geleverd. Deze benadering moet ervoor zorgen dat het bedrijfsleven vooruitziende investeringsbeslissingen kan nemen.”
In april had het ministerie al bekendgemaakt dat alleen al voor het einde van dit decennium een investering van 17 biljoen yen in decarbonisatie nodig zou zijn. Op dat ogenblik wil Japan de uitstoot van koolstofdioxide met 46 procent hebben verminderd tegenover de niveaus die negen jaar geleden werden opgetekend.
Subsidies
Minister Hagiuda benadrukte daarbij dat decarbonisatie een brede waaier van initiatieven zal omvatten. “Er zal geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie, duurzame brandstoffen zoals waterstof en ammoniak, oplaadbare batterijen, energiezuinige gebouwen en elektrische voertuigen”, beklemtoonde hij.
Om investeringen uit de particuliere sector aan te trekken, denkt de Japanse regering onder meer aan de toekenning van subsidies voor duurzame projecten, maar ook zal regelgeving worden gebruikt om de decarbonisatie van de maatschappij te realiseren.
Die inspanningen moeten volgens de minister de ontwikkeling van nieuwe technologieën stimuleren om de uitstoot van koolstofdioxide te helpen verminderen en een wereldwijde toeleveringsketen te ontwikkelen voor brandstoffen van de volgende generatie.
(ns)