Japanse kernuitstap dood en begraven: bouw nieuwe reactoren goedgekeurd

Japanse kernuitstap dood en begraven: bouw nieuwe reactoren goedgekeurd
Een kerncentrale in Japan – Koichi Kamoshida/Getty Images

De Japanse regering heeft de bouw van nieuwe kernreactoren goedgekeurd, alsook een aanzienlijke verlenging van de levensduur van bestaande reactoren.

Waarom is dit belangrijk?

In 2011 veroorzaakte een zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami meerdere meltdowns bij de kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan. Daardoor besloot de overheid om een kernuitstap uit te voeren tegen 2030. Maar de voorbije jaren is het sentiment gekeerd.

In het nieuws: De Japanse regering keurde vrijdag een plan goed om maximaal gebruik te maken van kernenergie. Zo meldt World Nuclear News.

  • Japan wil het aandeel van kernenergie in de energiemix opkrikken naar 20 procent tegen het einde van het decennium. Voor de kernramp in Fukushima bedroeg dat aandeel 30 procent en was het land zelfs van plan het uit te breiden naar 40 procent.
  • Na de aardbeving en meltdown werden alle reactoren in het land (toen 54) echter stilgelegd. Een aantal produceren nu opnieuw elektriciteit, maar het aandeel van kernenergie bedraagt nu slechts 4 procent van de totale productie.
  • De komende jaren moeten “zo veel mogelijk” reactoren opnieuw worden opgestart. Ook zullen reactoren langer kunnen worden uitgebaat. Momenteel is het mogelijk om een kernreactor tot 40 en in uitzonderlijke omstandigheden maximaal 60 jaar lang uit te baten. Door de nieuwe regels zal de tijd die reactoren hebben stilgelegen niet worden meegeteld.
  • Japan wil ook nieuwe kernreactoren ontwikkelen en bouwen. Die moeten 20 reactoren vervangen die de komende jaren zullen worden ontmanteld.

Netto nul

Opmerkelijk: Kernenergie is volgens de Japanse regering nodig om de klimaatdoelstellingen te behalen.

  • Het land noemt kernenergie een energiebron met “een hoog decarbonisatie-effect”.
  • Ook zou het gebruik ervan nodig zijn om een continue energiebevoorrading te garanderen wanneer andere bronnen zoals zon en wind niet genoeg produceren. 
  • Het land wil tegen 2050 een uitstoot van netto nul bereiken.

(dv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.