Japan gaat een eigen straaljager met stealth-technologie bouwen

Japan gaat één van de meest geavanceerde stealth-straaljagers van de wereld bouwen. Dat heeft het Japanse ministerie van defensie aangekondigd. Het nieuwe tweemotorige toestel moet in de toekomst een cruciale functie opnemen in de Japanse luchtverdediging. Een prototype van het nieuwe vliegtuig F-3 zou over vier jaar klaar moeten zijn.

Op termijn moeten de nieuwe vliegtuigen de verouderde vloot van bijna honderd toestellen van het type F-2 moeten vervangen. De F-2 was een eenmotorig gevechtsvliegtuig dat naar het voorbeeld van de Amerikaanse F-16 was gebouwd. Japan zal zich verder ook met meer dan honderd Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van het type F-35 versterken.

China

Op de Japanse begroting van dit jaar zou voor de ontwikkeling van de F-3 al een bedrag van meer dan 261 miljoen dollar worden ingeschreven. De F-2 maakte vijfentwintig jaar geleden zijn debuut in de Japanse landsverdediging. Samen met de F-15J vormt het toestel momenteel de ruggengraat van de Japanse luchtdefensie.

‘Maar die verdediging heeft echter een upgrade nodig,’ zegt CNN News. ‘Regionaal rivaal China investeert immers ook massaal in de bouw van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Daarbij is met de J-20 eveneens een toestel met stealth-technologie voorzien. De F-3 zou voor dat vliegtuig een evenwaardige rivaal moeten worden.’

De F-3 zou tevens uitgerust worden met technologie die een samenwerking met drones mogelijk zou maken. Dergelijke systemen worden ook al in de Verenigde Staten en Australië ingezet.

Regionale stabiliteit

Daarnaast zullen de Verenigde Staten aan Japan ook meer dan honderd gevechtsvliegtuigen van het type F-35 leveren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gemeld. Een aantal van die vliegtuigen zou uitgerust worden met een technologie die een verticale landing mogelijk maakt. Daardoor zouden de toestellen vanop de Japanse helikopterschepen kunnen opereren.

‘De voorgestelde verkoop beantwoordt aan de doelstellingen van het buitenlands beleid en de nationale veiligheidsdoelstellingen van de Verenigde Staten door de veiligheid te verbeteren van een belangrijke bondgenoot die cruciaal kan zijn voor de politieke stabiliteit en de economische vooruitgang in de regio Asia-Pacific,’ aldus het American Defense Security Cooperation Agency.

Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 23 miljard gemoeid. Daarvan profiteren vooral vliegtuigbouwer Lockheed Martin en motorenfabrikant Pratt & Whitney.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20