Japan reserveert recordbudget voor Defensie

Japan wil volgend fiscaal jaar zijn defensiebudget tot een recordbedrag van 5.300 miljard yen (44,2 miljard euro) opvoeren. Die verhoging dient onder meer voor de ontwikkeling van een nieuw gevechtsvliegtuig. Dat heeft de Japanse krant Nikkei gemeld.

Japan wil zijn vloot gevechtsvliegtuigen van het type F-2 vervangen. Daarvoor zou volgend jaar meer dan 10 miljard yen worden gereserveerd. Dit jaar kon het Japanse ministerie van landsverdediging rekenen op een budget van 5.260 miljard yen.

Handelsbalans

‘De cijfers betekenen dat de Japanse defensie-uitgaven voor het achtste opeenvolgende jaar een stijging kennen,’ aldus de Nikkei.

De Japanse overheid maakte vorig jaar zijn militaire budget op middellange termijn bekend. Daarbij schoof de Japanse regering voor de volgende vijf jaar een totale besteding van 27.500 miljard yen naar voor. Dat betekende bijna 3.000 miljard yen meer dan tijdens het lopende vijfjarenprogramma.

Japan staat onder druk om de militaire import uit de Verenigde Staten op te voeren. Dat zou een antwoord moeten bieden aan de opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die over een onevenwichtige handelsbalans klaagt.

Het nieuwe militaire budget moet Japan bijkomende mogelijkheden bieden voor onder meer militaire ruimtevaart, cyberbeveiliging en andere hoogtechnologische sectoren. De plannen omvatten echter ook de ontwikkeling van een stealth-gevechtsvliegtuig. Dat toestel zou in het midden van de jaren dertig in gebruik genomen moeten kunnen worden.

Partners

De ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig zal gebeuren onder leiding van de binnenlandse defensie-industrie. Wel zou daarbij op Amerikaanse en Europese partners beroep worden gedaan. De partnerlanden zouden volgend jaar worden gekozen.

Het Japanse defensiebudget is de voorbije periode jaarlijks met ruim 1 procent opgevoerd. Landsverdediging vertegenwoordigt iets meer dan 5 procent van het totale budget van Japanse overheid.

Gezondheid, arbeid en welzijn hebben een gezamenlijk aandeel van 30 procent. Dat budget zal dit jaar een stijging kennen met 2,9 procent. Dat is sneller dan de voorgaande periode, toen telkens een groei tussen 1 procent en 2 procent werd geregistreerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20