Reality check voor Japan: de economie krimpt onverwachts

De Japanse economie, die te kampen heeft met een zwakke yen en stijgende grondstofprijzen, zit in de problemen, met economische indicatoren die onder de verwachtingen presteren. Een recessie dreigt in 2023.

Waarom is dit belangrijk?

Niet alleen de westerse economieën maken een moeilijke periode door, met een recordinflatie en een dreigende recessie. Aan de andere kant van de wereld verslechtert de economische situatie ook.

In het nieuws: de Japanse economie is in het derde kwartaal verrassend gekrompen. Dat is de eerste keer dit jaar, en het signaleert weinig goeds over de gezondheid van ’s werelds derde grootste economie.

  • Het bruto binnenlands product daalde tussen juli en september met 1,2 procent op jaarbasis. Dat is fors onder de verwachtingen van de economen. Zij hadden een groei met 1,1 procent voorspeld.
  • Ook ten opzichte van het tweede kwartaal werd er een krimp opgetekend (-0,3 procent). Op dat vlak hadden de economen een groei met 0,3 procent voorspeld.
  • De consumptie door huishoudens steeg met 0,3 procent, iets meer dan de raming van 0,2 procent, maar dat is een duidelijke vertraging ten opzichte van de stijging met 1,2 procent in het tweede kwartaal.
  • “De krimp was onverwacht, maar de drie belangrijkste pijlers van de vraag – consumptie, investeringsuitgaven en export – zijn positief gebleven of zelfs robuust, dus de vraag is niet zo zwak als uit het overkoepelende cijfer blijkt”, zegt Atsushi Takeda, hoofdeconoom bij het economische onderzoeksinstituut Itochu, in een reactie tegenover CNN.

De oorzaken: de Japanse yen heeft behoorlijk wat terrein verloren, terwijl de Amerikaanse dollar dit jaar al fors hoger is geschoten. Die munt noteert ten opzichte van de dollar zelfs op het laagste niveau van de afgelopen 32 jaar. Voor 1 dollar betaal je vandaag 139,74 yen.

  • Uit gegevens van Tradingeconomics blijkt dat de Japanse inflatie in september 3 procent bedroeg (op jaarbasis), wat een evenaring was van het inflatiecijfer in augustus. Dat is meteen ook het hoogste niveau van de afgelopen acht jaar.
  • De centrale bank richt zich weliswaar op groei. Een verhoging van de rente (die momenteel negatief is), die de inflatie zou kunnen afremmen en de yen zou kunnen stimuleren, lijkt momenteel niet aan de orde te zijn.
  • Bovendien wordt Japan momenteel geconfronteerd met een achtste coronagolf. Dat zet de economische activiteit en de consumptie onder druk.
  • De regering heeft nieuwe steunmaatregelen – ten belope van 29 biljoen yen (206,45 miljard dollar) gelanceerd om de gezinnen te helpen het hoofd te bieden aan de inflatie. Ondanks die inspanningen wordt in het eerste kwartaal van 2023 een “milde recessie” verwacht.

(ns/as)

Meer