Jaarfacturatie variabele contracten energie wordt voortaan berekend op basis van het effectieve verbruik

Landgenoten met een digitale meter en een variabel contract krijgen binnenkort een jaarfacturatie krijgen op basis van wat ze effectief per maand hebben verbruikt. Tot nu toe gebruiken energieleveranciers gestandaardiseerde profielen om in te schatten hoeveel energie een gezin per maand verbruikt.

In het nieuws: Dankzij de komst van de digitale meter kunnen energieleveranciers het reële verbruik van de consument berekenen. Iets wat niet mogelijk is met de analoge meter. Dat is ook de reden waarom er tot nu toe werd gewerkt met een zogenaamd “synthetisch lastprofiel.”

 • Leveranciers worden vanaf juli verplicht om bij hun facturatie rekening te houden met die reële maandverbruiken. Ze mogen de gestandaardiseerde profielen dus niet langer gebruiken.
  • Je zult bij een jaarfacturatie wel nog een voorschot moeten betalen. Achteraf wordt dan (op basis van jouw reëel verbruik) de jaarafrekening gemaakt.
 • Volgens de Vlaamse netbeheerder Fluvius heeft de nieuwe werking zowel voor-als nadelen.
  • Fluvius merkt op dat het reële verbruik niet altijd overeenstemt met de gestandaardiseerde profielen, waardoor de kans bestaat dat je vandaag te weinig of te veel betaalt voor jouw verbruik.
  •  Klassiek is het voorbeeld van klanten die overwinteren in het zuiden en in principe in die maanden geen stroom en gas verbruiken. Toch wordt een groot deel van hun variabele factuur berekend aan de tarieven van die vaak duurdere wintermaanden, aangezien de profielen uitgaan van een hoger verbruik in de winter.
 • Het is al mogelijk om elke maand een factuur krijgen op basis van jouw reële verbruik. “Daarbij betaal je, in plaats van maandelijkse voorschotten, enkel het werkelijke verbruik van die maand”, laat de netbeheerder weten. Vlaanderen telt intussen 100.000 elektriciteits- en 50.000 gascontracten die met dat systeem werken.
  • “Door gebruik te maken van de reële maandverbruiken uit de digitale meter, betaalt elke digitalemeterklant nu ook exact wat hij of zij verbruikt aan het tarief van die maand”, gaat Fluvius verder. “Het biedt klanten meer grip op hun afrekening door bijvoorbeeld te besparen in periodes van hogere energieprijzen. En anders dan bij maandfacturatie betaalt de klant nog altijd via voorschotten.”

Opgemerkt: Deze regeling geldt dus enkel voor eigenaars van een digitale meter met een variabel contract. Er verandert dus niets voor klanten met een analoge meter of een dynamische – of maandfacturatie.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer