Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 21 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Italië verkoopt zijn historische sites

Logo Business AM
Economie

16/08/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Italië stelt een groep historische gebouwen te koop. Met deze stap maakt de Italiaanse overheid gebruik van zijn waardevolle portefeuille staatseigendommen voor een gedeeltelijke aflossing van de overheidsschulden. De veiling heeft betrekking op een brede portefeuille, variërend van leegstaande kazernes tot historische forten, kloosters en vuurtorens. Italië draagt een openbare schuld van 2,3 biljoen euro.

Te koop staat onder meer het Palazzo San Salvador in de buurt van de Rialtobrug in Venetië. Potentiële kopers kunnen tevens bieden op het kasteel van Civitella Cesi in Viterbo. De catalogus omvat verder ook een voormalige gevangenis in het centrum van Como en een villa in Florence.

Europa

De veiling is onderdeel van een plan om de Italiaanse schatkist over een periode van drie jaar met 1,2 miljard euro aan te vullen. De operatie vormt tevens de eerste stap in een overeenkomst met de Europese Commissie die Italië verplicht om tegen eind dit jaar voor 17 miljard euro staatsactiva te verkopen om de staatsschuld van het land te helpen bestrijden.

De Italiaanse dienst voor overheidsgebouwen zal voor ongeveer 0,5 miljard euro bezittingen verkopen. Maar ook de Italiaanse ministeries van defensie en economische zaken zullen activa van de hand doen. Die portefeuilles zouden respectievelijk 160 miljoen euro en 610 miljoen euro moeten opbrengen.

“Volgens de Italiaanse regering zijn de verkopen bedoeld om de overheidsfinanciën te versterken, de onderhoudskosten te verlagen en te voorkomen dat waardevolle eigendommen zouden vervallen,” zegt Hannah Roberts, correspondent van de Britse zakenkrant Financial Times in Rome.

“Eerder dit jaar beloofde Riccardo Carpino, directeur van de Italiaanse dienst voor overheidsgebouwen, een strategische opruiming door de verkoop van onroerend goed dat grote onderhoudskosten vereiste.” De eerste drieënnegentig van de vierhonderd panden werden in juli door het kantoor van Carpino te koop aangeboden. De eerste veilingen zullen in oktober worden afgesloten.

“Deze activa zijn voor beleggers het meest waardevol en aantrekkelijk,” zegt Roberts. “De eigendommen genereren ofwel huurinkomsten of beschikken over ontwikkelingspotentieel.” Eerder dit jaar kwamen nog eens twaalfhonderd goedkopere panden in eigendom van gemeenten en regio’s op de markt. Die portfolio had een geschatte waarde van 38 miljoen euro.

Spanningen

Gaetano Casertano, professor vastgoedwetenschappen aan de Libera Università Internazionale degli Studi Sociali in Rome, noemt de nieuwe operatie alvast een verbetering tegenover eerdere verkopen. “De aangeboden portfolio licht dichter bij de behoeften van zowel de toeristisch sector als de kantorenmarkt,” voert Casertano aan.

Zelfs met een succesvolle uitverkoop is het onwaarschijnlijk dat de operatie de schuldenlast van Italië significant kan helpen afbouwen. Daarvoor zou de overheid zijn belangen in multinationals zoals het olieconcern Eni of het defensiebedrijf Leonardo te gelde moeten maken.

Luigi Di Maio, de leider van de Movimento Cinque Stelle (M5S), heeft al duidelijk gemaakt nooit met een verregaande uitverkoop van staatseigendommen akkoord te zullen gaan. De ineenstorting vorig jaar van een brug in Genua veroorzaakte al politieke spanningen over de verkoop van staatsactiva. De brug was immers beheerd door het geprivatiseerde tolbedrijf Autostrade per l’Italia. Daardoor blijft er nog weinig politieke belangstelling voor een verdere privatisering.


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  31.016.799
 • Aantal
  doden
  960.634
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  102.295
 • Aantal
  doden
  9.948
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks