Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Italië: kapitaalvlucht nu groter dan tijdens eurocrisis

Logo Business AM
Politiek

24/08/2018 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Steeds meer investeerders raken gefrustreerd door de manier waarop de Italiaanse regering Conte denkt de economie te gaan managen. In het land is dan ook een kapitaalvlucht aan de gang.

Die anti-systeemregering, die volledig uit linkse (M5S) en rechtse (Lega) populisten bestaat, wil voldoende flexibiliteit om een reeks verkiezingsbeloftes door te voeren die onmogelijk kunnen rijmen met het maximale begrotingstekort van 3% van het bruto binnenlands product (bbp), dat Europa voorschrijft. 

Verder laten de Italianen geen gelegenheid voorbijgaan om aan Brussel duidelijk te maken dat ze geen boodschap hebben aan die regels. Dat bleek donderdag opnieuw toen vice-premier Di Maio (links op de foto boven naast Lega-leider en vice-premier Matteo Salvini) zei dat zijn land zijn betalingen aan het budget van de Europese Unie zal stopzetten indien andere EU-landen zich niet bereid tonen om een groep migranten op te nemen die vastzitten op een schip van de kustwacht in Catania.

Dat een Italiaanse crisis in de maak is lijdt nog weinig twijfel en dat wordt ook op de financiële markten steeds duidelijker.

De spread met Duitsland

Staatsobligaties die door landen van de eurozone worden uitgegeven zouden in de praktijk risicoloos moeten zijn, maar in de praktijk is de spread (het verschil in rente) tussen de Duitse en Italiaanse staatsobligaties de voorbije weken enkel blijven stijgen. Italië moet nu meer dan 3% rente betalen op obligaties met een looptermijn van 10 jaar. Dat is 2,75% meer dan wat Duitsland moet betalen.

Kapitaalvlucht

Uit een reeks grafieken die een journalist van de krant Die Welt op zijn Twitteraccount publiceert moet blijken dat in Italië ook een kapitaalvlucht aan de gang is. In de periode mei – juni werd een netto kapitaalvlucht van 76 miljard euro opgemeten. Dat is meer dan de 51 miljard euro van juni – juli 2011 en de 56 miljard van februari – maart 2012, toen de eurocrisis volop woedde. Ook buitenlandse investeerders doen hun Italiaanse obligaties van de hand.

Downgrade kredietbeoordeling 

Volgens de Citibank is het land ook rijp voor een verlaging van zijn kredietbeoordeling. Moody’s heeft de downgrade van de Italiaanse kredietbeoordeling van Baa2 tot Baa3 voorlopig uitgesteld, maar dat lijkt uitstel van executie..

Amerikaanse of Russische hulp?

De Italiaanse krant Il Corriere della Sera schrijft vrijdag dat de Amerikaanse president Trump aan de Italiaanse premier Giuseppe Conte zou hebben gezegd klaar te staan om volgend jaar Italiaans staatspapier te kopen.  Daarmee lijkt Trump de coalitie van Lega en Vijfsterrenbeweging een hart onder de riem te willen steken.

De Italiaanse minister voor Europese Zaken Savona zei eerder deze week dan weer dat zijn land in geval van problemen ook Moskou om hulp kan vragen. [Kleine voetnoot: Rusland heeft een bbp van 1.300 miljard dollar; Italië heeft een bbp van 1.700 miljard dollar.]

Volgens analisten blijft Italië zonder structurele economische verbeteringen ‘een blijvende bedreiging voor de eurozone‘.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks