Italiaanse regering gaat media financieel kortwieken

De Italiaanse regering bereidt een schrijven voor waarin staatsbedrijven zal worden gevraagd geen advertentieruimte meer te kopen in kranten.

Dat heeft vice-premier Luigi Di Maio (foto) van de Vijfsterrenbeweging (M5S) op zijn Facebookpagina geschreven.

Volgens Di Maio ‘bezoedelen de kranten het publieke debat en – ergst van al- gebeurt dit nog met belastinggeld’. Daarom plant de regering een reductie van de indirecte staatssteun in het volgende budget, aldus nog de vice-premier.

Facebook en Twitter veel beter om publiek te bereiken

De werking van de Italiaanse pers is al langer een doorn in het oog van de M5S. Net als stichter Beppe Grillo denkt Di Maio dat de pers er enkele op uit is de anti-systeemregering van M5S en de Lega van Matteo Salvini in diskrediet te brengen.

Een ganse reeks ministers in de regering van premier Giuseppe Conte communiceert dan ook bijna exclusief via Facebook en Twitter. In vele van die berichten wordt de traditionele pers aangevallen door deze zelfverklaarde ‘verdedigers van het volk tegen het establishment’.

Volgens Di Maio beperken de Italiaanse media zich tot het verdedigen van de belangen van een kleine elite die hoopt de controle over het land te behouden. “Ik lees geen Italiaanse kranten om mezelf te informeren… maar enkel om te begrijpen hoe we aangevallen worden”, schrijft Di Maio.

Volgens Raffaele Lorusso, de secretaris-generaal van de Italiaanse persvereniging FNSI, zijn Di Maio, noch Matteo Salvini bestand tegen de druk van de media, noch begrijpen ze de werking van de vrije pers.

“Beide geven de voorkeur aan sociale media, want zo kunnen ze aan hun supporters vertellen wat ze willen.” Zowel Di Maio als Salvini hebben een groot gevolg op sociale media. Een recent door Salvini op Facebook geposte video werd liefst 8 miljoen keer bekeken, cijfers die hij naar eigen zeggen via de traditionele media nooit zou kunnen halen.

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft zich ondertussen al in het debat gemengd om de media te verdedigen. Hij noemde de persvrijheid ‘een hoeksteen en fundamenteel element van de Italiaanse democratie’.

In een opiniestuk in de krant La Repubblica schrijft journalist Ezio Mauro dat Di Maio’s verklaringen enkel als een uiting van angst kunnen worden omschreven.

“In Di Maio’s wereld zijn kranten vijanden, indringers, parasieten en verstekelingen. […] De dreigementen van Di Maio weerspiegelen zijn angst voor een vrije, onafhankelijke pluralistische en autonome publieke opinie.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20