Matteo Salvini is de échte premier van Italië en hij zal snel een grote politieke crisis in de EU ontketenen

De ware intenties van de nieuwe Italiaanse regeringscoalitie van Lega en de Vijfsterrenbeweging worden na enkele dagen al duidelijk. Plannen om de eurozone te verlaten zijn er niet en ook de noodlijdende Italiaanse economie lijkt geen prioriteit. De strijd zal worden uitgevochten op vlak van immigratie, met in de hoofdrol niet premier Giuseppe Conte, maar Matteo Salvini, de leider van de uiterst-rechtse Lega, de voormalige Lega Nord.

Salvini verzekerde zich de voorbije dagen van een enorme pr-coup door als minister van Binnenlandse Zaken een Frans schip met aan boord 629 vluchtelingen de toegang tot Italië te weigeren. Had Spanje niet aanvaard om het schip een vrijgeleide naar Valencia te geven dan dreigde een enorme humanitaire crisis in de EU en daar is het Salvini waarschijnlijk ook om te doen. Nieuwe, gelijkaardige incidenten lijken niet veraf. Italië heeft in deze materie dan ook een veel grotere impact op de EU dan op economische vlak.

Een foutloos parcours

De Italiaanse krant Libero juicht de acties van de minister toe toe. “Salvini is een held”, kopt de krant en in een editoriaal heeft de directeur van de Romeinse krant  het over “een foutloos parcours”.

Ook Il Tempo staat in bewondering voor de kersverse minister van Binnenlandse Zaken:

“Ik weet dat de […] intelligentsia het moeilijk heeft met de gedachte dat de racistische, populistische en neofascistische Matteo Salvini nu alle verwachtingen, alle peilingen en al het gezeur heeft overtroffen van degenen die niet hebben begrepen dat Italië is veranderd en nog steeds niet willen begrijpen welke problemen de mensen opgelost willen zien.”

“Il Duce Salvini”

Il Fatto Quotidiano, een krant die dichter bij de Vijfsterrenbeweging aanleunt en de politiek van Salvini afkeurt, geeft toe dat Salvini over de ganse lijn als winnaar uit de strijd is gekomen.   

“Matteo Salvini is veruit de meest getalenteerde van al onze politici en heeft zowel zijn coalitiepartner  Luigi Di Maio als premier Giuseppe Conte naar de achtergrond verdreven. Door de oorlog te verklaren aan 629 Afrikanen heeft hij zich tot held ontpopt van een ander deel van Italië, dat deel dat hem al tot Duce (een verwijzing naar de positie van de dictator Benito Mussolini) wilde uitroepen.”

Meer