Icoon Italiaanse voetbal ziet definitieve einde naderen

Over twee jaar starten in de Italiaanse stad Milaan wellicht de werken voor de bouw van een nieuw voetbalstadion, dat het iconische complex van San Siro moet vervangen. Dat hebben de voetbalclubs AC Milan en Internazionale bekend gemaakt bij de presentatie van het haalbaarheidrapport voor het project aan het stadsbestuur.

Het nieuwe complex zou worden gebouwd in de buurt van de San Siro, waarvan de twee clubs de voorbije vijfenzeventig jaar gezamenlijk huurder zijn geweest. Het Stadio Giuseppe Meazza, zoals San Siro officieel wordt genoemd, zal vervolgens worden afgebroken.

La Cattedrale

Volgens de huidige plannen zal San Siro plaats moeten ruimen voor een site met winkels, restaurants, een ondergrondse parkeergarage en een sportcentrum. Die werken zullen van start gaan wanneer het nieuwe voetbalstadion – dat de naam ‘La Cattedrale’ heeft meegekregen – over vijf jaar in gebruik zal zijn genomen. Het omgebouwde San Siro zou op zijn beurt tegen het einde van dit decennium zijn deuren moeten openen.

Het project vergt een investering van 1,2 miljard euro, die door de twee clubs zal worden gedeeld. Daarnaast zullen AC Milan en Internazionale aan de stad voor het gebruik van het stadion een erfpacht – 129 miljoen euro – voor een periode van negenennegentig jaar moeten betalen. Alle inkomsten die door het nieuwe stadion worden gegenereerd, zullen echter naar de twee clubs vloeien.

Geraamd wordt dat het stadion een extra jaarlijkse omzet van 120 miljoen euro zal kunnen genereren. Daarvan zou 80 miljoen euro afkomstig zijn aan activiteiten die rechtstreeks met het stadion – zoals naamrechten, sponsoring, merchandising, bedrijfsevenementen en de verkoop van voeding en drank – zijn gelinkt.

In dat bedrag is geen rekening gehouden met de ticketverkoop voor de voetbalwedstrijden van de twee clubs. Daarnaast worden nog eens 40 miljoen euro inkomsten verwacht uit activiteiten die buiten het stadion op de site worden opgezet.

Popolous

Voor de bouw van La Cattedrale werd een samenwerking gestart met het gespecialiseerde architectenbureau Populous. Het stadion zal een onderdeel vormen van een breder gebied voor sport en recreatie. Populous, dat over de hele wereld grote sportstadions heeft opgetrokken, beklemtoont dat de hele site klimaatneutraal zal functioneren.

Met de aankondiging lijkt een einde te komen aan een dossier dat al geruime tijd aansleept en in Milaan al tot stevige discussies aanleiding heeft gegeven. AC Milan en Internazionale tekenden vier jaar geleden een akkoord om de site van San Siro grondig te moderniseren. Het behoud van het oude stadion bleek al snel uitgesloten.

“Het is onmogelijk om verbouwingen uit te voeren terwijl het stadion elke week ongeveer vijftigduizend toeschouwers moet ontvangen”, merkte Paolo Scaroni, voorzitter van AC Milan, op. “Daarbij zou de veiligheid onmogelijk optimaal kunnen worden gegarandeerd.”

Aanvankelijk was gehoopt dat La Cattedrale al volgend seizoen in gebruik zou kunnen worden genomen. Maar dat bleek uiteindelijk, onder meer omdat de nodige toestemmingen en vergunningen van de autoriteiten moesten worden verkregen, niet haalbaar.

Het San Siro Stadium is bijna honderd jaar oud. – Foto: Marco Luzzani/Getty Images

Het nieuwe stadion zal 65.000 toeschouwers kunnen herbergen. Daarmee wordt La Cattedrale kleiner dan het huidige Stadio Giuseppe Meazza. De wedstrijden van beide clubs worden momenteel door maximum 50.000 voetballiefhebbers bijgewoond.

“Moderne stadions, die de supporters een superieure beleving kunnen aanbieden, zijn een voorwaarde voor een succesvolle voetbalcompetitie”, benadrukte Ivan Gazidis, chief executive van AC Milan bij de voorstelling van de haalbaarheidsstudie.

“In Milaan zijn alle ingrediënten voor dat succes – het voetbal, de fans en de infrastructuur – aanwezig. Een nieuw stadion is voor de Milanese clubs een absolute voorwaarde om opnieuw de top van het wereldvoetbal te bereiken.”

San Siro werd in 1926 in gebruik genomen en werd in zijn geschiedenis twee keer – in 1955 en 1990 – gerenoveerd. In het complex werden vier finales van de Champions League gespeeld. De jongste keer gebeurde dat zes jaar geleden met een treffen tussen de Spaanse clubs Real Madrid en Atlético Madrid.

De haalbaarheidsstudie moet nu door de gemeenteraad van Milaan worden geëvalueerd. De twee voetbalclubs hopen dat er vervolgens een definitieve goedkeuring van het bouwproject zal volgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20