Milaan is morele hoofdstad van Italië

Er zijn heel wat redenen om Rome als Italiaanse hoofdstad door Milaan te vervangen. Dat heeft de Italiaanse filosoof Raffaele Simone recent naar voor gebracht in een column voor de Italiaanse krant L’Espresso.
Simone wijst erop dat Rome met een eindeloze opeenstapeling van problemen wordt geconfronteerd en zich steeds moeilijker als hoofdstad van het land kan blijven profileren.

Hij merkt op dat Rome niet langer de vergelijking kan doorstaan met opkomende hoofdsteden zoals Praag of Warschau, laat staan met gevestigde metropolen zoals Parijs, Berlijn, Stockholm, Madrid of Genève. Die vergelijking zou volgens de filosoof vooral een duizelingwekkende kloof duidelijk maken.

“Rome wordt gekenmerkt door gebrekkige overheidsdiensten, verwaarlozing en een creatieve groei die nagenoeg tot nul is herleid,” benadrukt Raffaele Simone. De Italiaanse hoofdstad heeft zich de voorbije periode vooral met negatieve berichten in de actualiteit geprofileerd.

Contrast

Onder meer wordt daarbij gewezen op de grote impact die de maffia in Rome heeft. Daarnaast is er een recordschuld van 12 miljard euro. Ook de verkiezing van Virginia Raggi (foto onder), frontvrouw van de beweging Cinque Stelle, de voorbije zomer tot burgemeester van Rome heeft tot nu toe weinig resultaten opgeleverd.

Er is volgens Simone een bijzonder groot contrast tussen Rome en Milaan, dat al langer het economische en financiële centrum van het land is, maar ook cultureel inmiddels veel meer te betekenen heeft.

Ook Raffaele Cantone, voorzitter van de Italiaanse Autorità Nazionale Anticorruzione, stelde dat Milaan zich als de morele hoofdstad van het land mag opwerpen.

Bovendien wordt erop gewezen dat de inwoners van Rome één van de laagste niveaus van tevredenheid vertonen van alle Europese hoofdsteden, terwijl Milaan nagenoeg de stad met de beste levensvoorwaarden van het hele land is geworden.

Die elementen zijn volgens filosoof Simone voldoende om te overwegen ook de feitelijke Italiaanse hoofdstad naar Milaan over te hevelen.

The new Mayor of Rome Virginia Raggi (C) crosses the Holy Door as she arrives at the Basilica of Saint John Lateran for the jubilee celebration mass in Rome on June 22, 2016. / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI