Is de vierdaagse werkweek een oplossing voor de stijgende levensduurte?

Centrale banken wereldwijd trekken de rentes op om de torenhoge inflatie te beteugelen. Maar dat beleid kan funeste gevolgen hebben voor de economische groei. Volgens een denktank kan een werkweek van vier dagen er eveneens voor zorgen dat de prijzen minder snel stijgen.

Het idee van een kortere werkweek bestaat al een aantal jaren, maar kreeg pas echt voet aan de grond na de coronapandemie. Nu kan de huidige inflatiecrisis de invoering ervan bevorderen. Een denktank denkt dat een verkorting van de werkweek tot vier dagen zonder loonverlies sommige mensen veel geld kan besparen in deze moeilijke tijden, meldt The Guardian.

Door de werkweek van de werknemers te verkorten en toch niet te raken aan hun loon, kunnen ouders duizenden ponden per jaar besparen op de kosten voor kinderopvang en vervoer. Het wegvallen van een dag crèche of kinderopvang zou leiden tot een besparing van gemiddeld 1.440 pond per jaar. De vervoerskosten zouden dalen met 340 pond per jaar. Dat leert een analyse van de linkse denktank Autonomy.

Dat is een sterk argument voor de invoering van de vierdaagse werkweek met behoud van loon, aangezien de inflatie in het Verenigd Koninkrijk rond de 10 procent schommelt.

Meerdere voordelen

Autonomy is overigens een van de belangrijkste ondersteuners van de ‘4 Day Week’-campagne, die afgelopen juni een van de grootste proefprojecten met de 4-daagse werkweek in het Verenigd Koninkrijk lanceerde. 73 bedrijven met ongeveer 3.300 werknemers hebben zich ingeschreven voor de test die zes maanden duurt. In november loopt het proefproject af.

Joe Ryle, directeur van de bovenstaande campagne, erkende dat sommige bedrijven moeilijkheden hadden ondervonden bij de overschakeling naar een werkweek van vier dagen. “Maar het lijkt erop dat de overgrote meerderheid zal blijven werken met dat systeem”, klinkt het. Wat de economische voordelen betreft, deelde hij de mening van de denktank dat een vierdaagse werkweek met behoud van salaris ouders veel geld zou besparen.

Kosten en baten

Hoewel een vierdaagse werkweek kan leiden tot enkele besparingen, moeten we er rekening mee houden dat andere kosten kunnen stijgen. De kosten van vrijetijdsbesteding op de extra vrije dag, alsmede de kosten van verwarming en elektriciteit – zeker nu we het hoofd moeten bieden aan een energiecrisis – zouden inderdaad de gunstige effecten van de vierdaagse werkweek kunnen verminderen.

We mogen weliswaar enkele andere voordelen van een verkorte werkweek (met behoud van loon) niet vergeten. Het doet ook wonderen voor het welzijn van de werknemers en bevordert de productiviteit.

(ns, lb)

Meer