Is de angst voor inflatie al een slechte herinnering in de Verenigde Staten?

De vrees voor een op hol geslagen inflatie lijkt in de Verenigde Staten (VS) af te nemen. Een belangrijke indicator laat zien dat de piek van de inflatievrees nu voorbij is, meldt CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Een van de grootste angsten van beleggers dit jaar is de dreiging van een op hol geslagen inflatie die het post-pandemische economische herstel zou kunnen dwarsbomen. Het feit dat deze angst nu lijkt af te nemen, kan het begin zijn van een nieuwe beursrally.

De indicator in kwestie, de “break-even rate” genoemd, meet de inflatieverwachting van de markt op basis van het verschil tussen de rente op Amerikaanse staatsobligaties en aan de inflatie gekoppelde obligaties met dezelfde looptijd. Beleggers en economen zijn vooral geïnteresseerd in de spreads op vijf en tien jaar.

Afgelopen mei, toen het inflatiecijfer in de VS opliep tot 5 procent, bereikte de indicator zijn hoogste niveau in bijna tien jaar. Sindsdien is die echter gestaag gedaald, wat erop wijst dat beleggers niet verwachten dat de inflatie het huidige hoge tempo nog veel langer zal volhouden.

  • De “break-even rate” over vijf jaar is nu 2,45 procent
  • En de tienjaarse “break-even rate” is 2,33 procent.

“In onze ogen geeft dit aan dat de markten het idee van een structureel hogere Amerikaanse inflatie beginnen te laten varen”, schreef Nick Colas, medeoprichter van DataTrek Research, in een blogpost. “Voor de tweede helft van 2021 zou dit wel eens de belangrijkste indicator kunnen zijn om in de gaten te houden.”

Bron: DataTrek Research

Rentevoeten

Nu de inflatie toeneemt, zijn alle ogen natuurlijk gericht op de Federal Reserve. Die heeft na de jongste rentevergadering aangekondigd dat een eerste renteverhoging voor 2023 zal zijn. Toch blijft de Amerikaanse centrale bank volhouden dat de inflatie niet structureel maar tijdelijk is. De “break-even rate” lijkt de toezichthouder nu gelijk te geven.

Toch is het inflatieprobleem nog lang niet opgelost, merkt CNBC op. Zo meent Mohamed El-Erian, hoofd economisch advies van Allianz, dat de Fed achterloopt op de inflatiecurve en het beleid wellicht binnenkort zal moeten verkrappen. Sommige Fed-bestuurders, waaronder James Bullard, sluiten dan ook niet dat een eerste renteverhoging voor 2022 zal zijn.

Een winst van 12,2 procent voor de S&P500 in de komende 12 maanden

Investeerder Nick Colas concludeert: “Als de inflatieverwachtingen weer beginnen te stijgen, zullen de markten zich terecht zorgen maken over de vraag of de Fed de rente eerder zal moeten verhogen. Als ze lager blijven, is de verwachting van de markt dat de rente in 2022 slechts eenmaal zal worden opgetrokken, een veilige veronderstelling. ”

De mede-oprichter van DataTrek Research gelooft ook dat de toekomst er sterk uitziet voor de aandelenmarkt. Volgens CNBC voorspellen analisten gezamenlijk een winst van 12,2 procent voor de S&P500 in de komende twaalf maanden.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20