IoT: ‘Uw wagen zal eieren kunnen bestellen als voorraad in koelkast opraakt’

De Chinese robotbouwer Idriverplus gaat volgens oprichter Zhang Dezhao volgend jaar mogelijk in China naar de beurs. Dat meldt Bloomberg. De vijf jaar oude startup heeft tot nu toe al zo’n 100 miljoen dollar opgehaald in investeringsrondes en heeft voor volgend jaar weer een nieuwe ronde gepland.

Idriverplus maakt zelfrijdende robots, zoals schoonmaakwagens die de bijnaam ‘kleine witte slak’ hebben verworven en door de straten van Peking en Shanghai bewegen. Ook zijn er een paar honderd autonome brandweerwagens van het bedrijf aan het werk in het noordoosten van China en in Binnen-Mongolië. Binnenkort zullen er volgens Zhang ook robottaxi’s getest worden in de steden Nanjing en Chongqing.

(Imaginechina via AP Images)

Zhang ziet een grote toekomst voor IoT (Internet of things) binnen zelfrijdende auto’s. Hij denkt dat auto’s op een gegeven moment de mogelijkheid hebben om te verbinden met andere aspecten van het dagelijks leven – zoals het vermogen om eieren te bestellen als de koelkast laat weten dat de voorraad opraakt, of communiceren met voertuigen van andere familieleden. Wel noemt hij de route naar volledige automatisering een ‘marathon’, waarbij we ons pas op vijf kilometer van het startpunt bevinden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20