Investing.com: “Jongste generatie beleggers wil haar activiteit op de aandelenmarkt sterk opvoeren”

Investeerders die vorig jaar voor de eerste keer een portefeuille aandelen hebben aangelegd, geven vaak aan plannen te koesteren om die activiteiten dit jaar verder op te voeren. Nochtans blijken deze neofieten vorig jaar met hun beleggingen minder winsten te hebben geboekt dan hun meer ervaren collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de financiële website Investing.com.

“De jongste generatie beleggers lijkt aan haar eerste ervaringen op de aandelenmarkt een positieve herinnering te hebben overgehouden”, merkt Jesse Cohen, analist bij Investing.com, op.

“Bij de investeerders die vorig jaar met beleggingen in aandelen zijn begonnen, blijkt 86 procent zijn portefeuille dit jaar verder te willen uitbreiden. Nochtans heeft slechts 67 procent vorig jaar een winstgevende activiteit op de aandelenmarkt kunnen melden. In de groep meer ervaren beleggers loopt dat niveau op tot 87 procent.”

Nieuwe investeerders

Investing.com kwam daarbij ook tot de vaststelling dat in de jongste generatie beleggers 84 procent verwacht dat de aandelen dit jaar verder sterk in waarde zullen stijgen. Die mening wordt echter slechts door 75 procent van de meer ervaren beleggers gedeeld.

“Vorig jaar werd gekenmerkt door een golf van nieuwe investeerders”, merken analisten op. “Achterliggende factoren daarbij zijn onder meer de beschikbaarheid van commissievrije transacties, hogere persoonlijke spaarniveaus en een grote beschikbaarheid van online beleggingsinformatie.”

“Bovendien voelden velen zich aangemoedigd door het feit dat de markten, afgezien van enkele dalingen, een stijgende trend bleven volgen. De S&P 500 Index, die een beeld schetst van de prestaties van de aandelen van de Amerikaanse bedrijven, sloot het voorbije jaar af met een winst van 26,9 procent. Gemiddeld wordt op een jaarwinst van ongeveer 10 procent gerekend.”

Vergeleken met de meer doorgewinterde beleggers, komen de debuterende investeerders vooral uit jongere bevolkingsgroepen. Daarbij kon worden vastgesteld dat 63 procent van de neofieten na het midden van de jaren zestig van de voorbije eeuw is geboren.

Vrouwen

De groep nieuwelingen blijkt in het algemeen ook een lager persoonlijk inkomen te hebben. Slechts 24 procent geniet een jaarinkomen van minstens 100.000 dollar. Deze populatie telt bovendien ook 37 procent vrouwen. Bij de ervaren beleggers kunnen daarentegen slechts 17 procent vrouwen worden opgemerkt.

Tenslotte blijkt 42 procent van deze jongere beleggers zich voor hun keuzes op sociale media te informeren. Bij de ervaren beleggers maakt amper 19 procent van deze online platformen gewag en wordt een duidelijke voorkeur voor analisten van Wall Street opgetekend.

Cohen waarschuwt wel dat ook jonge beleggers er goed zouden aan doen een duidelijke analyse van hun risicoprofiel te maken om hun weerstand tegen negatieve ontwikkelingen op de aandelenmarkten te kunnen inschatten. “Er zijn immers elementen die een aansporing zouden kunnen vormen om aandelen dit jaar voorzichtig te benaderen”, merkt Cohen op. “Mogelijk zal er dit jaar met een grotere volatiliteit rekening moeten worden gehouden.”

Daarbij wijst hij erop dat de Amerikaanse Federal Reserve wellicht van de opkoop van obligaties, die vroeg in de pandemie werd geïmplementeerd als een manier om de economie overeind te houden, zal afstappen.

Bovendien zal volgens Cohen ook met renteverhogingen rekening moeten worden gehouden, terwijl het virus Covid-19 eveneens nog altijd voor een negatieve impact kan zorgen.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.