“Risico op recessie in VS en forse groeivertraging in China”: sterbelegger Cathie Wood luidt noodklok

Cathie Wood, de mediagenieke CEO van investeringsfirma Ark Invest, trekt in het meest recente kwartaalbericht van haar bedrijf aan de alarmbel. Ze heeft het zowel over een mogelijke recessie in ’s werelds grootste economie, als een forse groeivertraging in de op één na grootste. Ook in opkomende economieën zou de groei minder snel zijn dan verwacht.

“In de komende drie tot zes maanden zal de markt zich waarschijnlijk meer richten op het risico van een recessie in de VS, de ernstige groeivertraging in de Chinese en opkomende markteconomieën, en mogelijk een verrassende daling van de inflatie”, schrijft Wood in haar brief aan beleggers.

Onrust over de schuldenafbouw van de vastgoedsector, die als een zwaard van Damocles boven de Chinese economie hangt, “wijst op een vertraging van ’s werelds op een na grootste economie”, aldus Business Insider. “En de afvlakking van de rentecurve, of: het verschil tussen de 10-jarige en 2-jarige Amerikaanse schatkistbiljetten, duidt op een grotere kans op een recessie en lagere inflatie in de VS in het komende jaar”, klinkt het nog.

Tech-aandelen

Een recessie, meent Wood, betekent dat innovatieve tech-aandelen – zoals die waarop haar bedrijf flink heeft ingezet – zich de komende vijf jaar op “het terrein van grote onderliggende waarde” zouden kunnen begeven, een standpunt dat ze al eerder heeft verkondigd.

“Typisch is dat tijdens een vertraging de adoptie van nieuwe technologieën versnelt omdat bezorgde bedrijven en consumenten meer bereid zijn om gedragspatronen te veranderen”, voert ze in de brief aan. “De coronacrisis heeft de wereld aanzienlijk en permanent veranderd, wat suggereert dat veel innovatieve aandelen productieve holdings zouden kunnen zijn in de komende vijf tot tien jaar.”

Tijdbom

Volgens David Neuhauser, een kritische hedgefondsmanager die vorig jaar short ging in Ark, is dat echter flauwekul. Hij stelt dat veel aandelen in Woods techfonds overgewaardeerd zijn en “mogelijk een tijdbom kunnen zijn wanneer die sectoren een zekere mate van een neergang zien.” Drie voorbeelden van aandelen in het fonds die het momenteel niet goed doen, zijn die van streamingbedrijven Zoom Video, Roku en Teladoc Health.

Wood lijkt niet aangeslagen te zijn door de steile dalingen van sommige techaandelen in haar fonds het afgelopen jaar. Eerder opperde ze dat die aandelen een koopje zullen blijken naarmate de bedrijven hun inkomsten en winstgevendheid verbeteren.

Het vlaggenschipfonds van Ark Invest, de Ark Innovation-ETF, is tot nu toe in 2022 al zo’n 20 procent gezakt. De grootste holdings van de ETF omvatten elektrische wagenfabrikant Tesla, de eerdergenoemde platforms Zoom, Teladoc en Roku, en cryptobeurs Coinbase. Ook het aandeel van muziekstreamingdienst Spotify zit erin.

Marktdaling

Wood is niet de enige die wijst op het risico van een forse marktdaling. Ook Kristina Hooper, de chief global market-strateeg bij vermogensbeheerder Invesco, heeft geopperd dat het zó lang geleden is sinds de laatste correctie, dat de kansen hierop toenemen.

Ook volgens de indicator van beleggingsmiljardair Warren Buffett (‘het Orakel van Omaha’) is een economische crash onvermijdelijk.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.