Investeringsfonds uit Abu Dhabi verbijstert beurzen met koersstijging van 2.500 procent in een jaar

International Holdings Co PJSC. Niet meteen de meest geïnspireerde naam voor een investeringsmaatschappij. En tot dusver blonk het bedrijf ook niet uit in briljante investeringen. Maar het aandeel geldt nu wel als het snelst stijgende van een bedrijf met een beurswaarde boven 1 miljard dollar.

Een jaar geleden was IHC nog 139 miljoen dollar waard. Vandaag is die beurswaarde gestegen tot een slordige 14 miljard dollar. Een absurde prestatie voor een holding die het in 2019 vooral moest hebben van de omzetbijdrage van een viskwekerij in de Verenigde Arabische Emiraten en voor ‘amper’ 1,1 miljard dollar aan activa op de balans heeft staan.

Zelfs de jongste coronacrisis op de beurzen volstond niet om de vaart eruit te halen. In 2020 steeg het aandeel 313 procent. In april alleen al waren een handvol aandelentransacties voldoende om de beurswaarde met 2,2 miljard dollar aan te dikken.

Het bedrijf zelf staat erbij en kijkt ernaar. In een mededeling op 15 april liet IHC optekenen dat die koersstijging een gevolg zijn van een grote vraag, terwijl er weinig handelaren geneigd zijn om hun aandelen van de hand te doen. De top van IHC kon enkel zijn engagement benadrukken ‘om elke gebeurtenis te melden die impact kan hebben op de koers’.

IHC is voor 80 procent in handen van Royal Group for Corporate Management. Dat wordt gerund door sjeik Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan. Die is lid van de koninklijke familie van Abu Dhabi. De sjeik is dankzij dat grote belang voorzitter van IHC.

Tahnoon is daarnaast ook voorzitter van een andere grote investeringsholding uit Abu Dhabi, ADQ. Die holding, vroeger bekend als Abu Dhabi Development Holding heeft belangen in verschillende sleutelondernemingen uit Abu Dhabi, waaronder ook de beursuitbater Abu Dhabi Securities Exchange.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20