Internet bevindt zich op een keerpunt dat de wereld in twee dreigt te splitsen

Het internet bevindt zich op een keerpunt dat de wereld in twee dreigt te splitsen.

Autocratische regimes maken steeds vaker gebruik van censuur waarbij ze er niet voor terugdeinzen om de bevolking zo nodig uren tot zelfs dagenlang van het internet af te sluiten. China, Iran, de Democratische Republiek Congo en Venezuela zijn maar enkele voorbeelden.  Uit een recent rapport van de denktank Freedom House, gebaseerd op een analyse van vijfenzestig landen, blijkt dat de internet-vrijheid in 2017 in zesentwintig landen verder is achteruitgegaan.

Aan de andere kant van het spectrum vindt een race plaats tussen China en de VS. Die willen als eerste een beslissende voorsprong uitbouwen bij de introductie van nieuwe technologieën zoals 5G en blockchain.

De vraag rijst dan ook of een volgende versie van het internet zal worden gekenmerkt door een splitsing tussen landen die een open internet nastreven en autoritaire regimes die daar niet van willen weten.

Ook dreigt internet in de toekomst in stukken te worden opgesplitst. Dan dreigen verschillende technologieën de manier waarop we met elkaar communiceren ingrijpend te veranderen. Technologie zal dan beslissen waar we zaken kunnen doen en met wie.

Het Chinese model

Een onrustwekkend voorbeeld daarbij is ongetwijfeld het Chinese model. China werkt aan een stelsel dat aan zijn 1,4 miljard burgers een sociale kredietscore moet toekennen. De maatregelen moeten de overheid toelaten om betrouwbare burgers van deviante individuen onderscheiden. Volgens een recent rapport van het Chinese National Public Credit Information Centre hebben de Chinese autoriteiten vorig jaar meer dan 14,21 miljoen gegevens verzameld over het onbetrouwbare gedrag van personen en bedrijven.

De ‘zwarte lijst’

Wie op de ‘zwarte lijst’ terechtkomt wordt gestraft met aanzienlijke sociale beperkingen. 17,46 miljoen individuen kregen een verbod om vliegtuigtickets te kopen. Bovendien zagen 5,47 miljoen personen zich de toegang tot de hogesnelheidstreinen ontzegd.

‘Geopolitieke dreigingen’ en ‘veiligheidsrisico’s’

Ook India wil in de aanloop van de verkiezingen een vorm van censuur installeren. Geïnspireerd op het Chinese model. De op één na grootste internetbevolking ter wereld distantieert zich op die manier van democratieën wereldwijd.

Ook andere landen introduceren ingrijpende censuurmaatregelen. Meestal gebeurt dat onder het voorwendsel van geopolitieke dreigingen en veiligheidsrisico’s bij de organisatie van verkiezingen.

Rusland, Afrika, China…

De Russische president Vladimir Poetin wil zijn land tijdelijk van het internet afsluiten. Een dergelijke ingreep moet ervoor zorgen dat de Russische economie offline kan overleven. Bij die operatie zou Rusland duikboten inzetten om een aantal vitale internationale communicatiekabels door te knippen.

In een reeks Afrikaanse landen is het afsluiten van het internet in verkiezingstijd het voorkeursmiddel om de uitslag te manipuleren. De Democratische Republiek Congo gaf daarvan onlangs nog een demonstratie.

China blokkeert de toegang tot een reeks buitenlandse nieuwssites.

Blockchain en 5G

Nieuwe technologieën zullen bepalen hoe het internet zich in de wereld ontwikkelt

De blockchain zal volgens experts de belangrijkste factor worden in de verdere ontwikkeling van een open internet. Deze open-source technologie ligt aan de basis van bijvoorbeeld de bitcoin.

Maar er is ook de veelbesproken en supersnelle 5G-technologie. Experts denken dat de eerste regio die een uitgebreid 5G-netwerk kan ontwikkelen een eigen versie van het internet binnen bereik heeft.

Het internet is jarenlang de motor geweest van de globalisering en heeft gezorgd voor een nooit geziene connectiviteit tussen burgers. Maar een nieuwe versie van dat internet dreigt diezelfde wereld nu in twee te gaan splitsen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20