De studiedienst van de bank ING schroeft zijn groeiprognose voor de Belgische economie terug, in een reactie op de aangekondigde lockdown. Volgens econoom Philippe Ledent leidt de U-bocht van de ‘lente van de vrijheid’ naar de ‘paaspauze’ ook tot politieke schade.
Na de krimp van de Belgische economie in het coronajaar 2020, met naar schatting 6 à 8 procent, is de algemene verwachting dat er dit jaar weer groei komt. Maar door de nieuwe lockdownmaatregelen voor de komende 4 weken zal die comeback beperkter zijn dan gedacht. ING gaat nu uit van een economische groei van 3,0 procent in 2021, tegenover 3,6 procent in een vorige raming. Een groei van 3 procent zit volgens ING wel alleen in de kaarten als dit de laatste lockdown is en er vanaf mei een geleidelijke heropening van de economie komt.
‘De economische schade van de nieuwe maatregelen zal vooral merkbaar zijn in de niet-medische contactberoepen, die amper 4 weken geleden hun activiteit konden hervatten, na te hebben geïnvesteerd in ventilatie en sanitaire beschermingsmiddelen. In deze sectoren breekt een nieuwe periode van activiteitsverlies aan’, schrijft ING-econoom Philippe Ledent, erop wijzend dat er voor belangrijke sectoren als de horeca eigenlijk niets fundamenteel verandert. Cafés en restaurants zijn al sinds begin november grotendeels dicht en kijken door de ingelaste ‘paaspauze’ al tegen minstens zes maanden inactiviteit aan, net als cultuur en entertainment, en dat ondanks terugkerende vragen om te mogen heropenen.
Politieke blutsen
De oplopende coronacijfers dwingen de regering-De Croo om eerdere beloften in te slikken, waaronder het engagement bij de heropening van de kappers dat ze zeker open zouden blijven. Nu moeten ze toch weer dicht. Dat heeft een politieke kostprijs, waarschuwt Ledent, zeker omdat de vaccinatiecampagne traag op gang komt.
‘Sommigen zullen de nieuwe maatregelen waarschijnlijk zien als een nieuwe aanval op hun vrijheden of hun beroepsactiviteit. De populariteit van de regeringen kan eronder lijden. Ze kondigden nog maar een paar weken geleden de heropening van de economie aan. De U-bocht als gevolg van de noodsituatie komt de geloofwaardigheid van de autoriteiten niet ten goede, terwijl velen de traagheid van de vaccinaties bekritiseren.’
Staatsfinanciën
En dan zijn er nog de gevolgen op middellange termijn. De grote begrotingstekorten als gevolg van de coronacrisis beperken onvermijdelijk de toekomstige budgettaire manoeuvreerruimte. Ledent sluit ‘spanningen tussen de politieke partijen’ in de regeringen niet uit. ‘Vooral omdat de overheidsfinanciën al erg onder druk staan, waardoor er weinig ruimte is voor nieuwe beleidsinitiatieven.’ (wdm)