‘Overheid moet ook zélf met resultaten komen’

De nieuwe maatregelen van het Overlegcomité leiden voor Voka een nieuwe lockdown in. Die is de laatste kans in de strijd tegen het coronavirus, aldus de Vlaamse werkgeversorganisatie. De overheid vraagt zeer forse inspanningen, dus moet die ook zelf met resultaten komen, dixit Voka. Hoe de vaccinatie nu verloopt, is ‘onvoldoende’.

‘Een overheid die nooit geziene inspanningen vraagt van haar bevolking, moet ook zélf met resultaten komen’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. ‘Wat we nu zien, is onvoldoende. België staat achteraan op de Europese vaccinatieranglijst.’ De huidige vaccinatiestrategie is niet de snelste weg, klinkt het. Indien wetenschappelijk verantwoord moet een éénprikstrategie” overwogen worden. Daarbij pleit Maertens ook voor het strategisch inzetten van snel- en zelftesten. Ook op dat vlak ‘zitten we in de staart van het Europese peloton’. Ook onderstreept Voka erop dat de ‘nieuwe lockdown opnieuw een grote economische impact zal hebben’, met name voor de niet-essentiële winkels. De maatregelen maken slachtoffers onder de Vlaamse ondernemingen, kijkt de werkgeversorganisatie ook bijvoorbeeld naar de kappers en niet-medische contactberoepen.

NSZ

Ook het NSZ kan de maatregelen van het Overlegcomité niet pruimen. De zelfstandigenorganisatie reageert ‘furieus’. ‘130.000 zelfstandigen zijn voor schut gezet.’

Het NSZ begrijpt dat nieuwe maatregelen zich opdrongen, maar hekelt dat de niet-medische contactberoepen na enkele weken opnieuw moeten sluiten en de niet-essentiële winkels enkel nog op afspraak mogen werken. ‘Zelfstandigen zijn alweer het slachtoffer van de beslissingen van vandaag, die helemaal op niets zijn gebaseerd. Geen enkele studie wijst uit dat de broeihaard bij hen ligt. Dit is symboolpolitiek die op niets gestoeld is’, dixit het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Het nieuwe omzetverlies kunnen ze nooit meer goedmaken, luidt de boodschap. ‘Dat is gewoonweg lachen met hen, een nieuwe mokerslag.’ Net als de andere collega’s op de werkgeversbanken, steekt het NSZ de kritiek op de vaccincampagne niet onder stoelen of banken – al hekelt de zelfstandigenorganisatie daarbij wel opnieuw dat de scholen een grote bron van besmetting zouden zijn. NSZ had gehoopt dat de overheid ‘ging inzetten op een aanzienlijke versnelling van het vaccinatieproces’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20