Inflatie in de bouw koelt maar niet af: sommige bouwmaterialen meer dan 25 procent duurder op amper twee maanden tijd

De prijzen van bouwmaterialen blijven sterk in de lift zitten, zo concludeert de Confederatie Bouw uit een enquête bij aannemers. “Eind vorig jaar dachten we dat het ergste qua prijstoenames achter de rug lag, maar dat blijkt dus niet het geval”, zegt CEO Niko Demeester.

De Confederatie Bouw ondervroeg 441 bouwondernemingen:

  • In vergelijking met de bevraging in november 2021 zijn de prijzen van bijna alle bouwmaterialen verder gestegen, zeggen ze.
  • 58 procent van de bouwbedrijven ziet prijsstijgingen van meer dan 15 procent sinds november 2021
  • 24 procent ziet zelfs prijstoenames van 25 procent en meer.
  • Vooral de prijs van isolatiemateriaal blijft hoog.

Nochtans dacht de sectorfederatie dat het keerpunt in november 2021 bereikt was en dat de prijzen van bouwmaterialen opnieuw zouden dalen. Maar dat is dus duidelijk nog niet het geval.

“Beterschap zit er niet meteen aan te komen nu de algemene inflatie (7,59 procent) zich op het hoogste niveau bevindt sinds nagenoeg 40 jaar en januari de grootste maand-op-maandbeweging kende in dik 70 jaar”, is de Confederatie Bouw somber over de nabije toekomst.

Bijkomend probleem: levertijden

Welke impact heeft dit alles op de klanten? In vier op de tien gevallen worden de verhoogde prijzen deels of volledig doorgerekend in de eindprijzen, zo blijkt uit de enquête. De bouwbedrijven zeggen dus een groot deel van de inflatie vooralsnog zelf op te vangen, met krimpende winstmarges tot gevolg.

Er is nog een tweede probleem, zowel voor de kandidaat-bouwers als hun aannemers: de ellenlange levertermijnen. Al bijna een jaar maakt de bouwsector melding van vertragingen, vooral door de coronacrisis, en er lijkt geen beterschap in zicht:

  • 56 procent van de bouwbedrijven ziet bouwmaterialen geleverd worden met een vertraging van meer dan 2 weken.
  • 32 procent ziet zelfs vertragingen met meer dan 4 weken.
  • De lange levertermijnen doen zich vooral voor bij de installatie-, afwerkings- en kunststofproducten.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20