India gaat uitvoer suiker beperken om binnenlandse voorraad te garanderen

India gaat zijn uitvoer van suiker beperken tot 10 miljoen ton in het lopende seizoen, om zo de binnenlandse beschikbaarheid op peil te houden en de prijzen te stabiliseren. Het besluit volgt op een soortgelijke maatregel voor tarwe eerder deze maand. De uitvoerbeperkingen zijn de eerste in zes jaar.

Volgens de All India Sugar Trade Association is India, na Brazilië, de grootste suikerproducent ter wereld en ook de grootste consumentenmarkt. Het land exporteerde een recordhoeveelheid van 7 miljoen ton in het boekjaar 2021-22, een stijging van 620.000 ton ten opzichte van het boekjaar 2017-18.

De schattingen lopen uiteen, maar verwacht wordt dat het land in dit groeiseizoen meer dan 30 miljoen ton zal produceren en het binnenlandse verbruik wordt op 28 miljoen ton geschat. Het suikerverbruik schiet omhoog tijdens India’s grote festivalperiode van september tot november.

De binnenlandse suikerprijzen zijn relatief stabiel gebleven, maar de inflatie in de detailhandel is in april opgelopen tot 7,8 procent, het hoogste in 8 jaar. De regering heeft als reactie belastingverlagingen aangekondigd voor benzine en diesel in een poging de inflatiedruk te beteugelen. 

Uitvoerbeperkingen

Daarnaast worden er beperkingen opgelegd aan de uitvoer van suiker, om de stijging van lokale prijzen te voorkomen en de beschikbaarheid te garanderen. Vanaf volgende maand zullen exporteurs toestemming van de regering nodig hebben voor de uitvoer van het product. De maatregelen duren tot 31 oktober.

De regering van Narendra Modi voegde daaraan toe dat het maatregelen moest nemen om de suikervoorraden op peil te houden, na de “ongekende groei van de uitvoer”, vorig jaar en het huidige seizoen. Indiase suikerfabrieken hebben tot dusver contracten gesloten voor de uitvoer van ongeveer 9 miljoen ton dit seizoen.

De beperkingen zullen echter niet geleden voor suiker dat naar de EU of de VS wordt uitgevoerd, zo laat de overheid weten.

Graan

Eerder deze maand blokkeerde India ook onmiddellijk de uitvoer van graan. De maatregel was noodzakelijk om de voedselveiligheid van de eigen bevolking te garanderen. Het land is getroffen door een extreme hittegolf, waardoor de graanoogst over het hele land werd aangepast. Het exportverbod zal volgens de analisten waarschijnlijk ook nadelige gevolgen hebben voor producenten en handelaren die graan in afwachting van hogere prijzen hebben opgeslagen.

Een belangrijk doel van de uitvoerbeperkingen is om de stijgende binnenlandse prijzen onder controle te houden. De tarweprijzen zijn sinds het begin van het jaar wereldwijd met meer dan 40 procent gestegen. 

Voor de oorlog namen Oekraïne en Rusland een derde van de wereldwijde tarwe-export voor hun rekening, maar sinds de invasie van Rusland zijn de Oekraïense havens geblokkeerd. Dit heeft de exporteurs van het land gedwongen om alternatieve uitvoerhavens te zoeken, die ze vonden in Roemenië

(evb)

Meer