In Trumps Mar-a-Lago-club is geen geheim nog geheim; ook niet over kernonderzeeërs

In Trumps Mar-a-Lago-club is geen geheim nog geheim; ook niet over kernonderzeeërs
Trump (l) en het Mar-a-Lago-resort (r) — foto’s: Getty Images

Dat Donald Trump niet de meest subtiele is als het op gevoelige informatie aankomt is ondertussen wel duidelijk. Nu zou de ex-president zelfs info over Amerikaanse kernonderzeeërs hebben gedeeld met een Australische miljardair.

In het nieuws: Mar-a-Lago, de roddelclub van Amerikaanse vooraanstaanden.

  • Volgens ABC News zou Trump, maanden na zijn presidentschap, gevoelige informatie hebben gedeeld met Anthony Pratt. Die is miljardair, CEO van verpakkings-en papierbedrijf Pratt Industries en lid van Trump’s prestigieuze Mar-a-Lago-Club. De zakenman werd lid in 2017, vlak nadat Trump president werd, en bezocht de club een tiental keer in de jaren nadien.
  • Bij een ontmoeting met Trump in april 2021 zou het duo gepraat hebben over de onderzeeërvloot van de Amerikaanse marine. Pratt gaf aan dat, volgens hem, Australië ook zo’n onderzeeërs moest kopen. Daarop verklapte Trump heel wat gevoelige informatie, waaronder het exacte aantal kernkoppen dat elke onderzeeër aan boord heeft, en hoe dicht ze bij een Russische onderzeeër raken zonder gedetecteerd te worden.
  • Later dat jaar raakte bekend dat Australië daadwerkelijk Amerikaanse onderzeeërs uit de Virginia-klasse zou kopen. Het land verbrak het AUKUS-pact met Frankrijk, waarbij het dieselonderzeeërs zou aankopen, en tekende in 2023 de deal met de VS voor de aankoop van drie tot vijf Virginia‘s.

Politieinval

Al snel: Die Pratt bleek, naast miljardair, ook een notoir roddelaar te zijn.

  • Al in de eerste minuten na het gesprek met Trump begon Pratt de informatie te delen met andere gesprekspartners. In totaal zou hij de informatie aan minstens 45 andere mensen vertellen, zowel binnen Mar-a-Lago als daarbuiten.
  • Zes journalisten kregen de info in handen, net als elf medewerkers van Pratt’s bedrijven, tien Australische overheidsofficials en drie Australische ex-premiers, zo weet ABC News. Ook het team van Jack Smith kreeg de informatie in handen. Hij werd aangesteld om het onderzoek naar Trump’s geheime documenten, die bij een politieinval op Mar-a-Lago in augustus 2022 werden ontdekt, in goede banen te leiden. Zowel Smith als de FBI startten een onderzoek naar de informatie van Pratt. Die werd niet opgenomen bij de aanklacht tegen Trump over het bijhouden van gevoelige documenten in juni.
  • Pratt zou de informatie hebben verkregen en gedeeld omdat hij “lobbyde voor Australië bij de VS”. Hij kreeg mee dat hij de exacte cijfers die Trump gaf best wat voor zich hield. Het is momenteel nog onzeker of de informatie volledig klopt, dat wordt nog onderzocht door Smith’s team.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.