Ikea investeert in Zweedse windmolenparken op zee

Ingka Investments, de investeringstak van de meubelgroep achter Ikea, koopt een belang van 49 procent in drie enorme ontwikkelingsprojecten van energiebedrijf OX2 voor offshore windmolenparken aan de Zweedse kust.

De projecten hebben het potentieel om een totaal geïnstalleerd vermogen van 9.000 megawatt te bereiken en kunnen daarmee ruim 25 procent van het huidige elektriciteitsverbruik in Zweden produceren, zeggen beide bedrijven.

De overnameprijs bedraagt omgerekend 58 miljoen euro, met bijkomende betalingen die afhankelijk zijn van de vordering van de projecten. De partners kennen elkaar. OX2 verkocht eerder al negen windmolenparken en een zonnepark aan Ingka Group.

Grootste van Europa

De drie projecten – Galatea-Galene in de zeestraat Kattegat, Triton in de Baltische Zee en Aurora tussen de eilanden Öland and Gotland – bevinden zich nog in een vroege fase. De meeste vergunningsaanvragen zijn wel al ingediend. Aurora wordt mogelijk het grootste windmolenpark op zee van heel Europa.

“De omstandigheden voor offshore windenergie op de projectlocaties zijn gunstig door de sterke en stabiele wind, de relatief ondiepe wateren en de nabijheid van het transmissienetwerk op het vasteland”, klinkt het.

Ingka Investments zegt nog zijn engagementen in hernieuwbare energie te willen verhogen van ruim 3 miljard euro vandaag naar 6,5 miljard euro in 2030. De overkoepelende Ingka Group – genoemd naar stichter Ingvar Kamprad – bezit intussen 575 windturbines in 17 landen, 20 zonneparken en 935.000 zonnepanelen op de daken van Ikea-winkels en -magazijnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20