370 turbines om 5 miljoen huizen van stroom te voorzien: Zweden krijgt grootste windmolenpark van Europa op zee

De grootste windmolenparken van Europa, die zich momenteel in het Verenigd Koninkrijk en Nederland bevinden, kunnen binnenkort worden ingehaald door een Zweeds project. De fabrikant OX2 ziet het groots.

Voorlopig is de recordhouder in Europa – en de wereld – Brits. Het project, Hornsea 1, ligt in de Noordzee. Het heeft een capaciteit van iets meer dan 1,2 gigawatt (GW). Het zal dit jaar al worden overtroffen door zijn jongere ‘broertje’ Hornsea 2, dat, zodra het volledig operationeel is, meer dan 1,3 GW zal produceren. Samen zullen de twee offshore-windmolenparken ongeveer 2,3 miljoen woningen kunnen bevoorraden. Op langere termijn zal Hornsea 3 worden gebouwd om te voorzien in de behoeften van nog eens 2 miljoen woningen.

Maar dit record zal uiteraard niet lang standhouden, aangezien elders andere, grotere projecten in de pijplijn zitten – of zelfs in aanbouw zijn. Een gloednieuwe is net aangekondigd. En het is niet in het Verenigd Koninkrijk of Nederland, die momenteel de grootste parken van Europa herbergen. Het is in Zweden.

5,5 gigawatt

De Zweedse windmolenparkontwikkelaar OX2 heeft zopas een Natura 2000-vergunning aangevraagd voor een offshore windpark in de exclusieve economische zone van de Zweedse Oostzee, tussen de eilanden Gotland en Öland. Het project, dat de naam Aurora draagt, zal 20 kilometer ten zuiden van Gotland en 30 kilometer ten oosten van Öland worden gesitueerd.

Volgens de door OX2 bekendgemaakte plannen zal het windmolenpark tot 370 turbines omvatten met een maximale hoogte van 370 meter. De capaciteit van het windmolenpark zal 5,5 GW bedragen. Dit zou dus het grootste project in Europa worden. De elektriciteitsproductie wordt geraamd op ongeveer 24 TWh per jaar, genoeg om het jaarlijkse verbruik van ongeveer vijf miljoen huishoudens te dekken.

Het project komt ook overeen met een vermindering van de kooldioxide-emissies met ongeveer 14 miljoen ton per jaar, aldus de ontwikkelaar.

De vergunningsaanvraag van OX2, die een milieueffectbeoordeling omvat, is nu in handen van de districtsraad van Gotland.

Zuid-Korea

Indien groen licht wordt gegeven, zal Aurora zijn plaats direct innemen tussen ’s werelds grootste offshore windmolenparkprojecten. Op dit moment is de grootste in Zuid-Korea. Het doel, vorig jaar aangekondigd, is om tegen 2030 een site van 8,2 GW te bouwen in de Gele Zee.

(lb, am)

Meer