Steeds meer ‘gedwongen’ huurders: “Kopen van eigen woning valt buiten bereik van veel jonge gezinnen”

De tijd van spotgoedkope woonkredieten is voorbij. Daardoor moeten sommige gezinnen noodgedwongen hun koopplannen opbergen. Dat leidt tot fors meer belangstelling voor huurwoningen.

Waarom is dit belangrijk?

Door de radicale koerswijziging van het rentebeleid bij de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de hypotheekrentes omhooggeschoten. Dat schudt zowel de koopmarkt als de huurmarkt voor particuliere woningen dooreen.

Een cijfervoorbeeld: Het makelaarsnetwerk Trevi wijst erop dat de jaarlijks veranderlijke hypotheekrente voor particulieren op 7 maanden tijd verdubbeld is.

  • Voor een quotiteit (geleend bedrag op waarde) van 80 procent en een woningprijs van 252.000 euro, ging de rente van 1,74 procent in mei 2022 naar 3,53 procent in december 2022.
  • Dat komt overeen met een verhoging van de maandelijkse betaling op 20 jaar van 1.135 euro naar 1.454 euro, of een stijging van 28 procent.
  • Circa 319 e
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer