Huawei bezorgd om 2020 ondanks omzetstijging

Telecomgigant Huawei verwacht in 2019 minder omzet dan voorzien, al blijft het bedrijf wel groeien. Het gaat wel om een stijging van 18 procent. 2020 kan lastig te worden, klinkt het bij het Chinese bedrijf.

Nochtans was 2019 een moeilijk jaar voor Huawei, waarin de Verenigde Staten het bedrijf op een zwarte lijst hebben gezet. ‘Ondanks de uitgebreide pogingen van de Amerikaanse overheid om ons naar beneden te halen, zijn we waarde blijven creëren voor onze klanten’, stelt voorzitter Eric Xu in een nieuwjaarstoespraak.

Vermeende banden met overheid

Xu liet weten dat de omzet in 2019 waarschijnlijk met 18 procent is gestegen tot 850 miljard yuan (110 miljard euro). Daarmee zouden de opbrengsten van de grote producent van netwerkapparatuur en smartphones wat minder sterk zijn gestegen dan een jaar eerder, toen de omzet steeg met 19,5 procent.

De voorzitter waarschuwde ook dat 2020 een lastig jaar kan worden voor de onderneming. Dat is vooral omdat Huawei in verschillende landen onder vuur ligt vanwege zijn vermeende nauwe banden met de Chinese overheid. Verschillende landen hebben onderzocht of Huawei apparatuur mag leveren voor 5G-infrastructuur voor supersnel internet.

‘Overleven prioritair’

Xu kondigde ook aan de managementsstructuur van het bedrijf om te gooien. Huawei wil in 2020 tot 10 procent van de slechtst presterende managers aan de deur te zetten. Bepaalde afdelingen zullen kleiner worden of fuseren. ‘Overleven wordt onze grootste prioriteit’, aldus de voorzitter.

Huawei verscheepte het afgelopen jaar 240 miljoen smartphones, wat neerkomt op een stijging van 20 procent vergeleken met 2018.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20